DIY – Maak ook je eigen moestuintjes!

Zoals sommigen misschien nog weten deed ik vorig jaar actief mee met de moestuintjes actie van de Appie. Het begon met een paar bakjes, maar al snel begon ik het erg leuk te vinden en kocht ik zelf ook zaadjes bij. Waarschijnlijk vanwege mijn gebrek aan ervaring mislukte de oogst alsnog vrijwel helemaal. Ik heb er veel van geleerd en dit jaar wilde ik het opnieuw doen, alleen dan dus hopelijk beter!

Ik weet dat de Appie geen moestuintjes actie heeft op het moment, maar ik heb geen zin om af te wachten tot ze dat weer doen. Één van de grootste problemen die ik vorig jaar had was namelijk dat mijn planten niet genoeg tijd kregen om te groeien voordat het goede weer voorbij was. Ze waren veel te lang bezig met kiemen en groeien. Zodra ze klaar waren voor de vruchten merkte ik dat het weer tegen begon te zitten. De meloen planten zijn zelfs nooit volledig volgroeid geweest. Ik was dus eigenlijk te laat met planten.

Anderen lukte het wel zag ik. Ik denk dat dat komt omdat planten het bijna altijd beter doen in een echte tuin en ik moet het nog steeds doen met een balkon, die ook nog eens alleen maar in de ochtend zon heeft. Het leek mij dus wel een strak plan om dit jaar heel vroeg te beginnen met het planten van de zaadjes. Buiten is het nu zeker weten nog veel te koud voor de nieuwe plantjes, maar ik bewaar de potjes de eerste maanden toch binnen. Zodra het eerste mooie weer begint hoop ik dat ze oud genoeg zijn om daar meteen van te kunnen genieten. Zodat ze hopelijk dit jaar het maximale aantal zon uren hier mogelijk gaan krijgen!

Omdat ik het zelf heel leuk vind en daarom ook wil dat jij het leuk vind, besloot ik na het klaar zetten van alle ‘plant-benodigdheden’ dat ik hier best een artikel over kon maken. Dus besloot ik een paar foto’s te maken ondertussen en ik zal later updates blijven geven van hoe goed alles gaat.

Of ik dat in mijn maandoverzichten ga doen zoals vorig jaar of dat ik er een echt artikel over maak weet ik nog niet helemaal. Dat zien we nog even.

Voor vandaag dus wat tips, en hopelijk motivatie, om te starten met jou eigen moestuintje!

Zelf had ik nog een heleboel zaden over van vorig jaar. En anders kan je die nu, en zeker binnenkort, vinden bij verschillende winkels. Ik gebruik verder niet veel. Een aantal potjes, een bak met grond en een paar wattenschijfjes. Deze had ik ook allemaal nog liggen van vorig jaar.

 

Moestuintjes 1

Eerst besluit ik wat handig is in welke pot.

Omdat ik nu een beter beeld heb van hoe groot de planten gaan worden en hoeveel ruimte ze nodig gaan hebben heb ik dit iets slimmer gedaan dan vorig jaar. Kruiden hoeven niet zo een grote pot te hebben. Plantjes zoals komkommers hebben daar veel meer aan, zeker wanneer je er een aantal in één bakje wilt kweken. Zelf geef ik hier de voorkeur aan omdat je nooit helemaal zeker weet of alles gaat groeien. Daarom gooi ik altijd wat teveel zaadjes in de bakjes zodat wanneer ze eenmaal gaan groeien ik de mooiste eruit kan kiezen.

Omdat ik gebrek had aan echte planten potjes gebruikte ik ook een plastic bak. Het is niet ideaal, maar ergens ook wel handig omdat deze een deksel heeft waardoor ik een soort broeikas effect kan maken voor de kiem fase. In die bak heb ik de meloenen gedaan en de komkommers. En er zitten plastic afscheidingen tussen de meloenen en komkommers zodat de wortels niet vergroeien met elkaar. Dit is namelijk erg lastig wanneer je de planten wilt gaan verpotten. Ook iets wat vorig jaar verkeerd ging..

 

Moestuintjes 2

Het opmaken van de potjes doe ik nu ook iets anders. Vorig jaar deed ik gewoon aarde in de potjes. Daardoor viel er altijd wel weer wat modder aan de onderkant uit en ook de wortels groeiden al snel door de gaten heen. Het nadeel daarvan is dat je bij het verpotten alle wortels kapot trekt. Daarom dacht ik dat dit jaar op te lossen door een wattenschijfje onderin de pot te leggen. Hierdoor kan er nog overtollig water uit lopen en de wortels blijven binnen in de pot. Klinkt als een goed idee! Ik heb het nog niet getest, dat ga ik nu dus doen, maar ik denk dat ik dit aanraad!

Ook leek mij dit handig voor het water geven. Vorig jaar merkte ik dat water geven makkelijker was door de potjes gewoon in een schaal water te zetten. Daardoor nemen ze op wat ze nodig hebben en hoef je er niet elke keer aan de denken om ze water te geven. Ook verpest je de grond niet door er water in te gooien, vooral wanneer de plantjes net boven de grond komen kan die plens water nogal heftig zijn. De watjes nemen het water goed op en daarom denk ik dat de plantjes op deze manier voldoende water krijgen.

Daarna doe je gewoon de aarde op het watje en dan kan je beginnen met het planten van de zaadjes. Ik gebruik trouwens aarde van de Action. Ze hebben daar van die in blokken geperste grond. Het zijn kleine lichtgewicht blokken die je in een emmer moet doen met een bepaalde hoeveelheid water en dan heb je even later ineens een emmer vol met potgrond. I-de-aal! Dit scheelt zoveel gesleep met zware zakken grond!

Ze hebben verschillende soorten, let wel even op dat je de goede meeneemt dus. Potgrond of aarde wil je hebben, niet de versie met bodembedekking. Die is te grof.

 

Moestuintjes 3

Voor het planten moet je het een beetje op gevoel doen. Tenzij je al een pro bent. Zoals ik al zei plant ik liever teveel plantjes dan te weinig. Dus ik strooide royaal zaadjes in de potjes. De meeste zaadjes zijn ook super klein wat het sowieso al super lastig maakt om dit nauwkeurig te doen. Vooral zaadjes voor de munt plant, allemachtig wat zijn die klein! De meloenen en komkommers hadden wel behoorlijk grote zaden en vorig jaar groeiden ook bijna alle zaadjes die ik geplant had, deze plantte ik dus iets nauwkeuriger. Ook omdat de plastic bak een goede optie gaf voor mooie rechte lijnen. We zien wel wat er groeit en ik houd de mooiste. Dus doe je best plantjes!

Zodra alles geplant was gaf ik het voorzichtig voor het eerst water en zette ik alles in de vensterbank in de kamer waar ‘s middags de meeste zon komt.

Ik ben ontzettend benieuwd wanneer de eersten gaan groeien! Ik plantte alles op 22 januari en ik geloof dat de kiemtijd voor de meesten tussen een week en een halve maand ligt. Ik laat het wel weten!

Oh nog een snelle tip. Plak een paar stickers op de potjes waarop je schrijft wanneer je de plantjes geplant hebt en vul later de datum waarop ze voor het eerst boven de grond kwamen daar ook even in. Vorig jaar dacht ik wel te kunnen onthouden wanneer ik wat geplant had, maar dat was niet zo. Het kan handig zijn om te weten wanneer je wilt weten wanneer je ze het beste kunt verpotten. Ook kan je op deze manier jou eigen groei vergelijken met hoe het ‘hoort’ te gaan. Overzichten daarvan zijn gewoon op Google te vinden. En daardoor dus alvast een idee krijgen of je goed bezig bent.

En veel meer heb ik nog niet voor deze keer. Hopelijk groeit alles snel en kan ik snel een update geven!

Bedankt voor het lezen! ♡

Byee

Byalien

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.