Kleding crisis

Ik heb er bijna dagelijks last van, kledingcrisis. Wat ga ik vandaag nou weer aan doen?!

Je zou denken dat ik hier met honderden kledingstukken totaal geen moeite mee zou moeten hebben. En eigenlijk is dat ook niet zo. Ik heb prachtige kleding die ik elke dag wel aan zou willen. Het zijn die kledingstukken die ik zo graag wilde hebben omdat ik ze gewoon prachtig vind. Dat zijn alleen mijn vrije tijds kleren. Ik heb ook nog een hele stapel werkkleding. En daar zit het probleem.

Als ik vrij ben heb ik echt totaal geen moeite om mij te kleden. Ik pak gewoon een zwarte broek, zwarte top en een zwart vest. Of een zwarte jumpsuit of jurk. Maar dat is dus eigenlijk het ‘probleem’. Het schijnt sociaal niet erg geaccepteerd te worden wanneer iemand alleen maar zwart draagt. Zeker nu het ‘zomer’ word lijkt het echt een probleem te zijn voor anderen die mij in het zwart zien. Toen laatst zelfs mijn baas begon over dat ik in de winkel echt wel heel vaak helemaal in het zwart sta wist ik niet zo goed meer wat ik daarmee moest. ‘Is dat erg?’ Vroeg ik. Nou ja, het is mooi weer en er hangen eigenlijk alleen maar kleurtjes in de winkel. Verboden is niet, maar een beetje raar of onlogisch misschien wel.

En zo sta ik elke werkdag weer voor een dilemma. Wat ga ik vandaag weer verzinnen zodat het niet ‘all black’ is, maar dat ik mij nog wel comfortabel voel in mijn kleding. Vanmorgen heb ik een blauw shirt aangehad, daarna een grijze, vervolgens liep ik gestrest door het huis omdat ik met beide niet tevreden was, tot ik een wit vest vond. Snel deed ik weer mijn zwarte shirt aan en het witte vest erover. Zwart/wit. Daar kan ik nog wel mee leven. Soms draag ik wel alles in het zwart maar dan combineer ik het met een gekleurde sjaal of sieraden, dat werkt ook wel.

Ik zei net blauw en grijs dus ik heb nog wel wat kleuren! Maar feit is wel dat ik die eigenlijk allemaal kocht voor werk. En dus alleen maar omdat ik er dus zo vaak een opmerking over krijg dat ik mij een beetje verplicht voel af en toe een kleur te dragen en dus te kopen, zelfs al heeft dat enigszins negatieve invloed op mijn humeur. Iets dragen waar je je oncomfortabel bij voelt is gewoon niet goed voor je humeur. Daarnaast vind ik het ook zonde van mijn geld om nog kleding te kopen die ik eigenlijk helemaal niet leuk vind. Vroeger, in mijn shopaholic periode, had ik hier minder moeite mee. Alle kleurtjes die ik heb komen dus ook uit die tijd. En zijn daarmee dus best wel oud. Mijn smaak is veranderd en mijn maat ook. Dus zit ik nu met gekleurde kleding die ik eigenlijk helemaal niet meer leuk vind, maar die ik ook onmogelijk weg kan doen omdat er anders echt alleen maar zwart overblijft.

En zo heb ik elke werkdag een enorme kledingcrisis. En zal mijn kledingkast nooit opgeruimd en naar mijn zin zijn.. Zodra ik een andere baan heb verban ik waarschijnlijk alle kleuren uit mijn kast!

Black 2

Ook snap ik ook niet waarom ik er zoveel opmerkingen over krijg. Ik loop toch ook niet naar willekeurige mensen toe om even mijn ongenoegen te uiten over het feit dat hun alleen maar wit/geel/paars dragen? Ik snap serieus ook niet hoe je daarmee over staat zou gaan, maar ik zeg er niks over. En dat vind ik nog vooral het probleem. Omdat mensen naar mij toe kwamen met vragen als: ‘Jij doet zeker aan SM of niet?’ en ‘Zeker onderweg naar een begrafenis?’ (true story’s) Heb ik het idee gekregen dat er iets mis is met zwart, en ik heb me ook zwaar zitten verbazen over de brutaliteit van mensen. Stel dat ik echt naar een begrafenis ging.. Dan was dat een behoorlijk misplaatste opmerking geweest.. En omdat ik een leren broek en wat studs draag is het normaal om mij midden om straat aan te spreken en te vragen of ik aan SM doe..? En zo zijn er nog meer van dit soort rare opmerkingen geweest. Ook hoor ik in de zomer op dagelijkse basis dat ik er zo lekker zomers uit zie. Een steek onder water verpakt in een soort van compliment. Want zwart is natuurlijk helemaal niet zomers. Niet dat het me wat kan schelen hoor, ik stoor me er gewoon vreselijk aan dat ik mezelf blijkbaar moet verantwoorden voor mijn kledingkeuze, en vooral zo vaak ook. Terwijl ik zelf juist vind dat je ieder z’n ding moet laten doen en in z’n waarde moet laten. Dit soort opmerkingen zijn gewoon ontzettend misplaatst. Al heb ik ondertussen wel geleerd om met een slimme opmerking terug te komen. Alleen zou ik dit weer niet op mijn werk doen, want professionaliteit.

Black 3

Ik vind het zelf juist wel heel mooi staan. (Duh) Zwart staat meestal gewoon heel netjes en chique. Het is bijna altijd gepast en het staat ook bijna iedereen mooi. In een heleboel bedrijven is zwart zelfs verplicht als werkkleding omdat het dus juist netjes staat. Daarom zie ik het probleem echt niet echt. Al hangt het er misschien wel vanaf hoe je het draagt, maar ik zelf combineer vooral verschillende zwarte stoffen met elkaar. Dikke stof met doorschijnende stof en vaak meerdere laagjes. Zodat je alsnog heel duidelijk verschil zit en het niet één zwart geheel is, ook al is het dat eigenlijk wel.

Ik vergeet misschien wel te vertellen dat ik er ook best vaak complimenten over krijg. Niet alleen maar negatief dus. Toch komen die complimenten vooral van andere zwart-dragenden. Net die mensen waarbij ik zelf ook de behoefte voel om te complimenteren. Iemand in een goed gekozen, volledig zwarte outfit vind ik namelijk echt een plezier voor het oog. En, die mensen snappen mij. Dat is ook altijd wel leuk!

Wat vind jij? Vind jij zwart dragers ook zulke rare mensen of draag je zelf juist ook vaak zwart. En wat is eigenlijk jullie favoriete kleding kleur?  Ben ik best benieuwd naar.

Bedankt voor het lezen! ♡

Byee

Byalien

Eén reactie

 1. Ja ik draag zelf ook graag zwart.
  Heb ook vrije tijds kleding en kleding voor het werk.
  In verschillende kasten.
  Dat maakt het wat makkelijker!
  Ik houd ook van combineren met wit en patronen op je broek en dan een donkere kleur erboven van topje.
  En ik houd er ook niet van om negatieve commentaren te krijgen op mn kleding. Dat doe ik ook niet bij anderen of het moet een familielid zijn waarbij je wel iets zou kunnen zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.