Ik weet hoe ik heet..

Vandaag wil ik iets met jullie bespreken wat mij al een tijdje dwars zit. Hoewel ik er door Google achter kwam dat er vele anderen waren die er ook mee zaten, wist niemand echt precies wat het betekende.

Namelijk iemand bij de naam noemen. En dan vooral meer dan één keer.

Zo af en toe ontmoet je iemand en diegene blijkt je ineens ontzettend vaak bij de naam te noemen. De eerste drie keer is het nog ‘normaal’, misschien probeert diegene gewoon je naam te onthouden. Maar wanneer ik mijn naam dan nog een paar keer hoor, en dan nog een paar keer, begin ik lichtelijk kriebels te krijgen. En niet op een positieve manier.

Dit gebeurd mij ook nog vaak in chat berichten. In een zakelijke email kan ik het me nog enigszins voorstellen, maar in een gesprek via WhatsApp of Facebook chat, waar mijn naam als het goed is boven aan je scherm staat vind ik het echt verre van nodig. Tenzij dan weer in een groepsapp, dan kan het nog een nuttige functie hebben. Maar in een één op één gesprek via chat veroorzaakt het gebruiken van mijn naam een kleine kortsluiting in mijn hersenen.

Ik heb hier echt een gruwelijke hekel aan en kan er absoluut niet tegen. Ik denk dat dit komt door iemand die ik jaren terug ontmoette. Deze jongen gebruikte in werkelijk elke zin waar het maar mogelijk was mijn naam. Er was zelfs een keer waar hij het presteerde om zowel aan het begin als aan het eind van een zin mijn naam te gebruiken.. In een smsbericht! Het was diezelfde jongen die mij later zou chanteren en bedreigen.

Dus ik dacht dat het daardoor kwam. Maar eigenlijk had ik er ook al een hekel aan voordat die jongen een klootzak bleek te zijn. Ik vroeg mij echt elke keer dat hij het zei af: ‘Waarom?’, ‘Wat probeer je hiermee te bereiken?’ en ‘Wat is het gevoel wat je over wilt brengen?’. En ik bleek niet de enigste te zijn. Google had verschillende forums waar mensen deze vraag besproken.

De meest gegeven antwoorden waren

○ Het tonen van interesse.

○ Proberen de situatie intiemer of persoonlijker te maken.

○ Het laten blijken van meer dan alleen wat interesse.

○ Diegene vind je naam mooi.

○ Iemands naam beter leren onthouden.

○ Iemand op zijn of haar gemak proberen te stellen.

En hoewel er een aantal mensen op Google waren die zeiden dat ze het wel fijn vonden en inderdaad de indruk kregen dat hun gesprekspartner geïnteresseerd in ze was. Waren er vooral een heleboel die het ook raar en ongemakkelijk vonden en net als mij dus zochten naar een antwoord.

Één iemand die het zelf vaak deed reageerde en zei onder andere het volgende: “Het betekend voor mij intimiteit, interesse.. Het is voor mij juist om de afstand te beperken en niet oppervlakkig of afstandelijk te klinken. Ik doe het dan ook bij iedereen en bij mensen waar ik een afstand bij wil houden (zelden) doe ik het niet. Het heeft dus niks romantisch oid in mijn geval. Maar het is wel positief bedoeld.”

Quote van Olicha op 21 november 2013, www.zwangerschapspagina.nl

Die pagina heeft verassend vaak interessante kwesties die niet over zwangerschap gaan!

Positief bedoeld dus, toch kan ik mij hier totaal niet in vinden.. Al is het met je allerbeste bedoelingen, ik vind het altijd een beetje kleinerend overkomen, bemoederend, denigrerend en bovenal gewoon niet positief. Ik krijg het idee dat je me of wilt intimideren of wilt inpalmen. Het valt mij namelijk op dat mannen die interesse in mij toonden ook opvallend vaak mijn naam gebruikten. Ik weet niet of dat door kan gaan als psychologisch dating trucje, maar voor mij is het afknapper #1 op persoonlijk vlak. Qua dating maak je bij mij sowieso al geen kans, maar ook op vriendschappelijk gebied heb ik ook liever niet dat je constant mijn naam noemt. Ik weet hoe ik heet, je hoeft het niet honderd keer te zeggen.

Als je mij kent heb je misschien vast ook gemerkt dat ik jou naam ook niet vaak uitspreekt. Alleen wanneer het echt nodig is. En de zin zegt het al: ‘alleen wanneer het echt nodig is’. Want waarom zou je het vaker dan nodig gebruiken? En waarom in een chatbericht? Please tell me! Ik vind je hierdoor niet interessanter.. Alleen een beetje enger misschien. En geloof me, de meerderheid op Google is dat met mij eens..

Al moet ik misschien ook weer niet meteen geloven dat Google gelijk heeft.

Heb jij hier ook een hekel aan of is it just me?

Bedankt voor het lezen! ♡

Byee

Byalien

Eén reactie

  1. Niet om het een of ander
    maar ik ben het met je eens
    Zou dat ook bijzonder onprettig vinden
    En zou denk ik in lachen uitbarsten
    Als iemand zo tegen me praatte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.