Dagje weg in Friesland, De Kruidhof in Buitenpost

Een tijdje geleden had ik eens niet z’n lange to-do lijst meer en ik zag dat het buiten geweldig mooi weer was. Omdat er geen dringende klussen op mij stonden te wachten en omdat ik sinds mijn ontslag er een persoonlijk doel van heb gemaakt om mijzelf en mijn hobby’s weer te herontdekken, besloot ik eens iets te doen wat ik normaal niet zo snel zou doen.

Een dagje spontaan weggaan.

Normaal heb ik teveel te doen en bij voorbaat al teveel stress om ergens zorgeloos rond te lopen en gewoon te genieten. Waardoor ik dus eigenlijk nooit zomaar weg ging. Maar sinds mijn leven een positieve vrije twist gekregen heeft ben ik in voor alles, zolang het maar niet te duur is. Want echt veel geld komt er helaas nou weer niet binnen als je zoveel vrije tijd hebt.

Dus ik besloot eens te kijken wat er allemaal te doen was hier in de buurt van Leeuwarden. En eigenlijk was dat best nog veel. Belangrijk was dat het niet té ver weg mocht zijn, want het was al halverwege de dag toen ik dit besloot te doen. Uiteindelijk bleef mijn interesse al snel hangen op de pagina van De Kruidhof.

de-kruidhof

 

De Kruidhof in Buitenpost Friesland is een botanische tuin met verschillende thema tuinen. 17 in totaal. Ik had al eens wat gelezen over dit soort tuinen, maar had geen idee dat er één nog zo dichtbij was. Het is zelfs de botanische tuin met de grootste collectie geneeskrachtige kruiden van West-Europa en hij bestaat al meer dan 80 jaar!

Leuk extraatje was dat er ook nog een museum bij in zit. Ik ben niet altijd een enorm museum fan, het hangt echt enorm van het onderwerp af, maar ik kon mijn geluk niet op. Het is het ijstijden museum! Waarvan ik ook geen enkel idee had dat dat zo lekker dichtbij zat.

Nu denken jullie vast allemaal: ‘Huh ijstijden? Vind jij dat boeiend?’ Nouja, ja! Dat vind ik stiekem heel boeiend. Misschien zijn er niet zoveel die dit weten, maar ik ben dol op geschiedenis en aardrijkskunde en alles wat daarbij hoort. En dan met name alles wat echt lang geleden is. Zoals hoe de aarde ontstond, dino’s, de eerste mensen, eigenlijk alles van voordat het leven de vormen kreeg van het tegenwoordige ‘normale’ leven. Zegmaar alles, tot wij begonnen met het tellen van de jaren.

Maar dit museum gaat dus echt over de ijstijden, de vroegere mensen en hun gebruiken en het heeft een prachtige collectie voorwerpen. Ik vond het echt geweldig om bij al die voorwerpen na te denken over de mensen die deze duizenden jaren geleden gebruikt hebben. Hoe apart is het dat iemand zo ontzettend lang geleden zijn of haar eten bewerkte met een in vorm geslepen steen en dat deze steen nu voor mijn neus op een plankje te bewonderen is. Echt, zo ontzettend fascinerend om daarover na te denken.

Maar even terug naar het begin. Ik stapte dus spontaan in de auto op weg naar Buitenpost. In eerste instantie wilde ik nog dat mijn vriendin Ingrid mee ging, wij willen namelijk al een hele tijd een dagje weg samen en dit leek een mooie gelegenheid. Maar omdat het al wat later was, en zij toch een stukje verder weg woont, was dat niet zo handig. Dus stapte ik alsnog alleen in de auto. Wat ik helemaal niet erg vind, want ik kan het erg goed met mijzelf vinden en doe heel graag dingen alleen. Ik krijg er alleen bijna nooit de kans voor omdat ik eigenlijk nooit echt alleen ben.  Daarom vond ik dit eigenlijk wel een mooie gelegenheid om dat toch gewoon eens te doen. Dus stapte ik rond een uur of 2 in de auto en reed naar Buitenpost. Waar ik iets meer dan een half uurtje later weer uitstapte.

Het is ontzettend makkelijk te vinden en het staat erg goed aangegeven waar je heen moet. Mijn auto kon ik gewoon voor de deur kwijt. Ik weet niet of dat altijd kan, de dag dat ik ging was het tegen de 28 graden en het leek daardoor niet erg druk te zijn. Maar dat mooie weer was precies waarom ik juist die dag heen wilde. Lekker door tuinen lopen in de zon.

Aangekomen liep ik naar binnen waar ik een kaartje kocht bij een hele vriendelijke mevrouw. Ze gaf mij nog een plattegrond mee en ik mocht tot sluitingstijd overal kijken. Zowel de tuinen als het museum zijn toegankelijk. En je mag als je wilt gewoon de hele dag hier rondlopen. De toegang kost trouwens 4.50, wat ik een hele prima prijs vind.

Ik begon bij de tuinen. En het zijn er veel! Zo startte ik in de Bijbelse planten tuin, waar zoals de naam doet vermoeden allemaal planten en kruiden uit de Bijbel te vinden zijn. Daarna liep ik door naar de  geneeskruidentuin. En door prehistorische planten door naar de vlindertuin waar naast vlinders ook een bijenvolk te vinden was. Daarna naar de fruittuin, waar ik mij in moest houden om niet van al het fruit te eten, wat dus verboden is. Niet gedaan, ik ben heel braaf. Maar elke tuin heeft dus een speciaal thema waar de planten staan die er bij passen. Er was zelfs een speciale verftuin, met planten die gebruikt worden om bepaalde verf kleuren te maken. Daarnaast ook een meditatie tuin, met fonteintje, waar je heerlijk tot rust kan komen. En bij alle planten staat een bordje met wat informatie over de plant. Deze botanische tuin word ook gebruikt voor speciale doeleinden, zoals het vergaren van kennis. Bij enkele planten zag ik namelijk staan dat ze gebruikt werden bij studies voor het genezen van ziektes. Super toch?

de-kruidhof-1

 

Verder zit er nog een café bij waar je wat kan eten en drinken, wat ik niet gedaan heb want de tijd ging al snel genoeg, maar het rook wel erg lekker! En er zit ook nog een vrij grote speeltuin bij mocht je kinderen hebben. Tussendoor staan nog veel kunstzinnige dingetjes en dingen die nagebouwd zijn voor extra sfeer passend bij het thema van de tuin, bijvoorbeeld een nagebouwde hut uit de prehistorie. Zodat je een nog betere indruk krijgt. Overal staan ook bankjes dus je kunt als je wilt echt op je dooie gemak door het park wandelen en overal even goed zitten. Ook wanneer je slecht ter been bent of in een rolstoel zit zijn de tuinen goed te bekijken.

Wat ik het leukste vond aan de tuinen vind ik moeilijk, maar ik denk toch dat de meditatie tuin mijn favoriet was. Gewoon heel zen. Maar ook de bostuin vond ik geweldig. Hier vind je voornamelijk varens en heel leuk hoe ze op dit stukje echt een klein bos nagebouwd hebben. Inclusief riviertje met bruggetjes. Om vervolgens weer met één stap in een kloostertuin te staan. Een andere favoriet was het tunneltje met fruitbomen. Eigenlijk waren alle tuinen gewoon heel mooi vormgegeven, je kan echt zien dat er veel werk in zit en heel mooi om te zien hoe ook overal mensen bezig waren in de tuinen. Ze worden erg goed onderhouden!

de-kruidhof-2

de-kruidhof-3

 

Na alle tuinen bekeken te hebben liep ik door naar het museum. Wat ook wel fijn was want ondertussen had ik het toch wel erg warm gekregen van het in de zon lopen. In de tuinen was het zo rustig dat ik al die tijd maar twee mensen ben tegengekomen, in het museum was het zelfs zo rustig dat ik er de gehele tijd helemaal alleen binnen was. Hierdoor kon ik eigenlijk alleen nog maar beter kijken en alles werd ook nog eens goed uitgelegd door de verschillende tv’s aan de muur.

Zoals ik net al vertelde ben ik dol op het thema van het museum en na een half uur gedaan te hebben over de eerste 4 meter was ik eigenlijk maar blij dat ik alleen was gegaan. Ik wilde namelijk elk lettertje lezen van de informatie die er lag. Er was nogal wat informatie dus het moet vast doodsaai geweest zijn om mij geconcentreerd alle papiertjes te zien lezen. Maar ik kon mijn geluk niet op.

de-kruidhof

 

Verder zal ik niet teveel zeggen over het museum zelf, en heb ik daar ook geen foto’s gemaakt. Behalve bovenstaande die ik niet zelf maakte, maar van de site komt. Want naast dat foto’s maken waarschijnlijk niet mag, is dat ook niet zo leuk natuurlijk. Ook van de tuinen heb ik maar een minimum aan foto’s gebruikt, foto’s maken mocht namelijk alleen maar voor privé doeleinden en ik wist niet helemaal te beoordelen of dit daar onder valt.

Dit is dan ook geen gesponsord artikel, ik besloot zelf hier naar toe te gaan en heb niet gesproken over het plaatsen van een artikel. Wat ik ook niet meteen van plan was, maar ik vond het gewoon zo leuk dat ik dit heel graag wil aanraden aan anderen. De tuinen zijn nog tot 8 oktober open, dus als je er nog naartoe wilt kan dat nog een kleine maand. Op 8 oktober, de laatste openingsdag, is er ook meteen oogstdag. Dat lijkt mij ook ontzettend leuk dus ik zit er aan te denken om die dag misschien nog een keer heen te gaan. Kijk voor meer informatie even op de site van De Kruidhof.

Ik heb in elk geval een hele leuke dag gehad!

Bedankt voor het lezen!

Byee ♡

Byalien

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.