9.10.2016 – Waar en wanneer krijg jij je beste ideeën?

9.10.2016

Waar en wanneer krijg jij je beste ideeën?

Om 4 uur ‘s nachts in bed, wanneer ik aan het rijden ben, onder de douche, terwijl ik in de stad ben, in gesprek, enzovoorts.

De beste ideeën krijg ik wanneer ik niet een pen en mijn ideeën boekje in de buurt heb. En bij voorkeur terwijl ik iets aan het doen ben wat ik echt niet kan onderbreken. Dus bijvoorbeeld ook wanneer ik gezellig met vrienden zit.

Het is bij mij ook echt dat als ik ideeën krijg ik daar meteen wat mee moet doen, anders duurt het zo een paar dagen tot weken voordat ze ineens weer op poppen in mijn hoofd. Super super vervelend is dat want ondertussen ben ik al zoveel goede ideeën vergeten! Maar soms heb ik gewoon het idee dat mijn hoofd vol zit, dat er geen opslagruimte is voor dat nieuwe idee. Dus moet ik het dan of opschrijven of het de hele tijd in mijn kortetermijngeheugen bewaren, wat betekend dat ik er elke minuut aan moet denken. En dat laatste is super vervelend wanneer je probeert te slapen of juist gezellig met iemand aan het praten bent.

Maar inspiratie en ideeën kun je niet inplannen en dus komen ze op de stomste moment aanwaaien. Zo had ik vannacht een geweldig goed blog idee. Echt! Alles was zo helder en ik had in mijn hoofd de hele tekst al klaar. Maar het was koud, ik lag lekker en het was z’n ontzettend goed idee, dat moest ik gewoon wel onthouden! 

En dat is de grootste leugen die ik mijzelf maar blijf vertellen. 

Ik onthoud het niet. Ik heb een ontzettend goed geheugen qua dingen die gebeurd zijn of die ik meemaakte. Zolang ik het maar echt gezien heb. Maar wanneer ik of iemand anders spontaan met een plan of idee komt lukt het mij gewoon niet om dat goed op te slaan. Het danst wat rond in mijn kortetermijn geheugen totdat ik mij begin af te vragen of ik de details wel goed onthouden heb en daar gaat het fout, er worden slechts flarden opgeslagen en de vergetelheid begint.

 Ik heb dit altijd al heel raar gevonden. Altijd was ik namelijk heel blij met mijn ‘bovengemiddeld’ geheugen. Ik ben echt een beelddenker en alles wat ik meemaakte kan ik bijna zonder moeite zomaar weer heel helder voor me zien omdat ik het gewoon nog heel goed onthouden heb. Maar bij alles waar niet echt beelden aan te koppelen zijn, zoals belangrijke afspraken of blog ideeën bijvoorbeeld, werkt dat goede geheugen niet zo best. En dat is echt lastig!

Misschien is het het verschil tussen iets zien en iets horen. Mijn ogen doen het sowieso zeker weten beter dan mijn oren, maar ik ben niet doof ofzo verder. Long story short, wil je dat ik iets onthoud, laat het me dan zien of schrijf het op zodat ik het kan lezen. Probleem opgelost. 

Oh, en voor iedereen die zich nu zorgen maakt om mijn geheugen. Ik ben niet dement aan het worden, dit is eigenlijk altijd al zo. Misschien gewoon het nadeel aan een beelddenker zijn? Ik heb er wel mee leren leven, het is alleen wat lastig en raar voor anderen vaak.

Herkenbaar voor iemand? Ik ben wel benieuwd..

Byalien

Eén reactie

  1. NOU ALS IEMAND MIJ IETS VERTELD OVER EEN SITUATIE OF ZO ZIE IK DAT AL VOOR ME!
    IS VAAK WEL LEUK OOK ALS IK LEES ZIE IK DE DINGEN DIE BESCHREVEN WORDEN VOOR ME EVENALS DE MENSEN.
    ANDERE DINGEN VERGEET IK VAAK OF DENK ER WEINIG OVER NA. OOK WEER EEN HANDICAP .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.