5.6.2017 – Schaam je je ergens voor?

5.6.2017

Schaam je je ergens voor?

Schamen is wel een groot woord.s

Vroeger schaamde ik mij voor veel dingen, gelukkig heb ik geleerd dat niet meer te doen. Wel ervaar ik een ander soort emotie op momenten waarop ik mij eerder geschaamd zou hebben.

Zo schaam ik mij bijvoorbeeld niet wanneer er ineens een puist op mijn gezicht verschijnt. Super stom natuurlijk, maar ik schaam mij daar niet voor zoals (geloof ik) de meeste mensen doen. Maar wanneer ik er dan een opmerking over krijg vind ik dat wel vervelend.

Nog zoiets is zweten. Ik zweet in het algemeen niet overdreven erg, alleen wel in mijn gezicht. Ik hoef mij maar heel even in te spannen en de druppels staan op mijn voorhoofd en bovenlip. Extreem ergerlijk, maar ik schaam mij er niet voor. Zweten is namelijk erg normaal en het zou onzin zijn om mij ervoor te schamen. Maar ook hier, wanneer ik er een opmerking over krijg ‘Jeetje, jij hebt het wel heel warm zeker?’ irriteer ik mij daar wel enorm aan. Uiteraard merk ik zelf ook dat ik zweet, maar waarom is het nodig om daar iets over te zeggen..?

De opmerkingen zijn meestal niet specifiek positief of negatief bedoeld, maar daarom eigenlijk alleen maar meer een kwestie van ‘Heb je niks leuks of nuttigs te zeggen, houd dan gewoon je mond.’ Soms lijkt het wel eens of mensen het leuk vinden om zulke dingen te benadrukken. Of dat nou voor de grap is om een beetje te pesten, het heeft jarenlang mijn schaamte gevoed en in stand gehouden. Ik ben enorm blij dat ik daar nu wel overheen ben, maar het is wel jammer dat dat zo lang heeft moeten duren.

 

 


Het antwoord van vorig jaar.

5.6.2016

Byalien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.