29.1.2017 – Wat is je kledingmaat?

29.1.2017

Wat is je kledingmaat?

Vorig jaar schreef ik al uitgebreid over hoe kleding maten per merk en winkel kunnen verschillen en dat het daarom bijna onmogelijk is te zeggen dat je een bepaalde maat hebt.

Dit jaar bedacht ik daar iets slimmers op. Namelijk meten. Aan die maten kan je alsnog niet zo heel goed aflezen wat mijn maat is, maar het is veel nuttiger om met een meetlint bij te houden hoeveel je afgevallen/aangekomen bent. Ik zei dit jaren terug ook al tegen klanten in de kledingzaken waar ik werkte. De weegschaal liegt vaak tegen je.

Als je net een halve liter water gedronken hebt, liegt de weegschaal tegen je.

Onder invloed van vele dingen, voornamelijk hormonen, kun je soms meer vocht vasthouden en ook dan liegt de weegschaal tegen je.

Zelfs wanneer je als een beest hebt zitten trainen in de sportschool kan de weegschaal nog tegen je liegen.

Spieren zijn namelijk zwaarder dan vet en vocht is geen vet. Iedereen die gewicht kwijt wil, wil voornamelijk vet kwijt, geen vocht en je zou zeker je spieren moeten willen behouden. De weegschaal weegt gewoon je totaalpakketje en is daarom eigenlijk een slechte manier.

Geen weegschaal dus. Die heb ik dan ook niet in huis en de laatste keer dat ik erop stond was in 2014 toen ik nog actief sportte.

Wel leek het mijn wellicht interessant om mijn maten bij te houden. Qua centimeters dus.
Dus dat heb ik maar gedaan voor deze vraag.

Mijn taille meet 60 en een halve centimeter.

Mijn bovenbenen meten 50 en een halve centimeter.

Mijn kont meet 96 en een halve centimeter.

De maat van mijn borst houd ik lekker voor mijzelf.

Nou, weet je dat ook weer.
En ik kan het volgend jaar mooi vergelijken.

Na het opmeten probeerde ik via het internet na te gaan welke kledingmaten bij die afmetingen hoorden en daarmee bewees ik meteen mijn gelijk in dat kledingmaten onzin zijn. Ik bekeek de eerste twee maat tabellen die ik vond en zag bij de één dat mijn broekmaat met een kont van 96 centimeter gelijk stond aan een maat 38 oftewel maat M. Bij de tweede tabel keek ik weer bij 96 centimeter en zag dat deze tabel mij vertelde dat ik maat 42 oftewel XL had.

Ik wist en weet al jaren dat dit zo is. Toch vond ik het opnieuw schokkend. Maatje M of XL.. Ik ben niet iemand die zich makkelijk gek laat maken door dit soort dingen, maar ik wil wel even zeggen dat elke vrouw waarschijnlijk liever zou horen dat ze maatje Medium heeft dan dat ze ziet dat ze maat Extra Large heeft. Terwijl het dus om dezelfde gemeten centimeters gaat. Geen wonder dat bijna elke vrouw gek wordt van kledingmaten!

De enigste verklaring die ik kan vinden is het verschil in landen. Elk land heeft een eigen maatsysteem en de link van ‘Tabel 1’ is van een Nederlandse website en de tweede link is van een Belgische website. Ik dacht altijd dat Nederland en België niet zoveel verschilden, maar blijkbaar is er toch een ‘klein’ verschil van twee hele kledingmaten..

Omdat ik het niet kon laten zocht ik nog een tabel op. Nog een Nederlandse.
Volgens deze tabel had ik met mijn 96 centimeter kont zelfs genoeg aan een maat 36 oftewel S. Small. Mini! Net had ik nog maat Extra Groot volgens de Belgen..

Excuse my language.. Maar What the Fuck?!

 

Moraal van het verhaal.
Geloof die domme tabellen niet. Kijk realistisch in de spiegel of meet jezelf op, vergelijk niet teveel met anderen en bovenal niet met domme tabellen.

 

 


Het antwoord van vorig jaar.

29.1.2016

Byalien

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.