28.9.2016 – Wat vind je het belangrijkst: vrije tijd, erkenning of geld?

28.9.2016

Wat vind je het belangrijkst: vrije tijd, erkenning of geld?

Over deze vraag denk ik al iets te lang na.

Deze drie dingen vind ik namelijk allen erg belangrijk. En mijn hoofd raakt verward omdat ik niet zeker weet of ik moet antwoorden met hoe ik zou willen dat het was of hoe ik denk dat het echt is.. En eigenlijk is het antwoord voor mij ook vrij simpel.

Het gene waar ik sowieso het makkelijkste zonder zou kunnen is erkenning. Ik geef niet veel om de erkenning van anderen, ik deed dat altijd wel, maar het is iets waar ik mij gedwongen toe voelde om het af te leren. Mijn eigen erkenning, dat is waar ik het nu voor doe. Toch weet ik zeker dat wanneer ik nooit meer erkenning zou krijgen voor mijn werk ik daar ook chagrijnig van zou worden. Het zou de motivatie uiteindelijk weghalen om iets voor een ander te doen en ik denk niet dat dat een gezonde situatie wordt.

Dan, geld of vrije tijd.

Eigenlijk is deze ook makkelijk, vrije tijd. Ik kan niet zonder vrije tijd, ik ben oprecht van mening dat vrije tijd de tijd is waarvoor je leeft. Al het andere doe ik maar gewoon zodat ik vrije tijd heb. Dat is namelijk de tijd die ik aan mijzelf als persoon kan spenderen. Ik merk het des te meer aan mijn tegenwoordige situatie, ik heb geen baan meer en daarmee een overvloed aan vrije tijd. Sommige mensen zeggen al ellendig te worden bij dat idee, maar ik moet mij inhouden om niet op de bovenste verdieping van mijn flat te gaan staan schreeuwen hoe super, enorm, geweldig gelukkig ik ein-de-lijk ben. Ik heb tijd om dingen te doen, ik heb energie om door het huis te dansen op harde muziek terwijl ik me ondertussen afvraag wat ik eigenlijk aan het doen ben. En ik doe verder ook vooral de dingen waar ik nooit tijd of energie voor had of, erger nog, niet eens meer van wist dat ik ze leuk vond om te doen.

Ja, vrije tijd staat voor mij redelijk gelijk aan gelukkig zijn.

Alleen dan hebben we de andere afvaller nog, geld. Want hoe gelukkig ik ook beweer te zijn, elke keer wanneer het woordje geld binnensluipt krijg ik een koude rilling. Het ontvangen van WW duurt iets langer dan mijn planning hoopte en dat is natuurlijk minder rustgevend. Toch wint geld het niet van vrije tijd. Geld is niet eens echt. Het is verzonnen om de maatschappij ‘handiger’ te maken. En hoewel het leven behoorlijk ellendig is zonder geld, zit ik liever vrij te zijn zonder geld dan dat ik veel te veel tijd zou spenderen aan het verdienen van geld terwijl ik nauwelijks tijd over houd om dat geld dan eens uit te geven.

Toch kan je dingen niet echt ontdekken, reizen en leren over de wereld zonder geld.. En daarom zou ik wel weer geld willen antwoorden. Maar ik heb ervaren dat ik toch niet perse hoef te ontdekken, reizen en leren over de wereld om gelukkig te zijn. En daarom kies ik toch vrije tijd.

Vrije tijd, ik wil alleen maar vrije tijd!

Stiekem kan ik mij niet voorstellen dat ik dit echt hier neer zet, en ik wil hier dan ook iedereen even de kans geven om te lachen om mijn vroegere, kleinere ik die beweerde dat geld verdienen het belangrijkste was en dat als je maar veel verdiend je ook gelukkig bent of moet zijn.
Dat is niet waar. Daar ben ik wel achter ondertussen.

Byalien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.