Game review – Plaque Inc. Evolved

Ik had er nog niet eerder aan gedacht om dit te doen. Maar toen ik het woord gamen noemde in mijn vorige artikel werd ik ineens geïnspireerd. Vandaag dan dus ook nog een review, over mijn favoriete game.

Ik game niet altijd, en ik zou mezelf ook geen echte gamer noemen maar soms raak ik wel ineens weer verslaafd aan een spel. Meestal speel ik het dan (te) veel voor een paar weken en neem dan weer een gamepauze. Om vervolgens een ander spel weer te ‘ontdekken’ en dan begint het weer. Elke keer als dit gebeurd zal ik even laten weten wat ik nu weer aan het spelen ben.

Op het moment is dat Plaque Inc. Evolved. Een strategie game. Waarbij je een virus of dodelijke ziekte speelt en de hele wereld zo snel en doeltreffend mogelijk moet infecteren.
Ik speel dit al best een tijdje via de Steam account van mijn vriend en via de gratis app versie op mijn telefoon. Maar omdat ze enkele dagen geleden met een multiplayer functie kwamen besloot ik het toen maar zelf te kopen.

In de single player versie zijn er nog vele andere opties die je kunt spelen zoals een Bio-Weapon, Nano-Virus, Parasiet of het Necroa Virus wat mensen tot zombies maakt. Je kunt ook nog voor een custom made scenario gaan. Dan speel je bijvoorbeeld met het virus wat de zwarte pest veroorzaakt. Het is allemaal gebaseerd op echte symptomen van de echte ziekte en maakt het daardoor zelfs nog een beetje leerzaam. Er zijn ook een heleboel extra scenario’s toegevoegd bedacht door spelers zelf. Hier zitten echt hele gekke dingen tussen. Zo heb ik een gezien die over weerwolven ging, vampiers maar ook over schattige katten die de wereld over nemen. En er worden ook nog een soort parodieën gemaakt op andere games, bijvoorbeeld The Mercer Virus wat gebaseerd is op het personage Alex Mercer van de game Prototype. Dit is ook een van mijn favoriete games dus ik was blij verrast met deze toevoegingen. Hieronder even drie voorbeelden.

Cat a strophe Illuminati Mercer Virus

Maar ik speel nu dus vooral de multiplayer versie en die heeft al die extra opties helaas nog niet. Maar dat komt nog wel. Je begint dus met het kiezen van je ziekte. In multiplayer is dat nu dus alleen nog een bacterie of virus. Ik kies bijna altijd voor bacterie. Er zit ook zeker genoeg verschil tussen alle types.
Dan kun je nog een paar dingen toevoegen zodat je beter bestand bent tegen de hitte of juist tegen kou bijvoorbeeld. Deze speciale eigenschappen speel je vrij door een paar spelletjes te winnen. En je kunt er in totaal elke keer 3 gebruiken. Ondertussen heeft het spel al een tegenstander voor je gevonden, waar je helaas op geen enkele manier mee kan chatten. Dat is wel een beetje jammer maar ik denk dat dit nog wel toegevoegd word. Als beide spelers klaar zijn start het spel en krijg je een wereld kaart op je scherm te zien. En daar kies je dan 1 land uit. Dit is een voorbeeld van het startscherm van het single player Cat-a-strophe scenario.

world map

Per land verschilt het welke symptomen goed werken en welke iets minder goed. Bij sommige landen krijg je ook meer start punten omdat ze een stuk lastiger zijn om in te beginnen. Wat ik zelf vooral belangrijk vind bij het kiezen van een land is dat de tegenstander me niet zo snel zal vinden. Zodra de tegenstander iemand in jou eerste land infecteert ben jij ontmaskerd. Je start landje geeft je dan geen bonuspunten meer. En dat nadeel merk je best wel. En dan moet je je dus verspreiden. Dit kun je doen door je ziekte te laten muteren. Door bijvoorbeeld vogels drager te maken zodat je makkelijker naar een ander land komt. Je kunt ook een heleboel ziektesymptomen ontwikkelen, hoesten, niezen maar ook veel ergere dingen. Het nadeel hieraan vind ik dat je dan ook al snel opgemerkt word en net zoals de echte wereld bij het ontdekken van een ernstige ziekte meteen een remedie gaat zoeken, gaan ze in het spel dus ook een ‘cure’ ontwikkelen. Zodra die op 100% staat worden binnen enorm snel tempo alle mensen die je geïnfecteerd had genezen en verlies je het spel. Ik focus me zelf dus meer op transmissie via dieren en lucht en daarnaast is het handig (en leuk) om alle geïnfecteerden van de tegenstander over te nemen. Want daar zijn ook speciale mutaties voor. Er zijn overigens wel spelers die meteen heel agressief gaan spelen en binnen enkele minuten de halve wereld al uitgemoord hebben. Het is alleen niet mijn favoriete techniek.

New

En zo ziet het eruit als je wint. De kaart is bijna helemaal rood en in de tabel kan je zien hoe je het deed tegenover de tegenstander. Ik ben rood en hij is geel. Daarboven zie je alle mutaties die we gekozen hebben en ik vind dit altijd wel leuk om te vergelijken,
Winnen gaat soms makkelijk door enkele goede zetten te doen, maar ik merkte wel dat zodra ik tegen spelers speelde die al vele matches gespeeld hadden de tactieken steeds beter werden. Door slechts 1 enkele slechte zet kun je namelijk ook makkelijk verliezen.

In het begin weet je nog niet zo goed wat je allemaal aan het doen bent en wat alle symptomen inhouden. Enige medische kennis geeft misschien dan ook een beetje voorsprong. Maar nu ik het langer speel weet ik bijna precies wat welke optie doet en hoef ik niet meer elke keer de uitleg te lezen.

Ik vind dit echt een te gekke game en kan je zeker aanraden om hem te proberen. Ik vind het vooral leuk omdat het een realistische simulatie is. Als je ziekte verspreid word door vogels bijvoorbeeld reageert de wereld daarop door alle vogels te executeren. Vliegvelden sluiten en landen gooien soms al snel de grenzen dicht. Waardoor ze het lastiger maken om te verspreiden.

World ending

Daarnaast geeft het een op een vermakelijke manier een vreemd gevoel om de wereld uit te laten sterven. Maar toen ik dit bovenstaande bericht voor het eerst las was ik toch wel blij dat het maar een game is. Zeker als je ziet hoe makkelijk het blijkbaar kan gaan soms!
Ik leefde ook enorm mee met alle landen die ten onder gingen. Hier krijg je namelijk van elk land apart bericht van links bovenin. In dit geval dus Indonesië. Tragisch! Maar stiekem wel vermakelijk.

Op Steam kost hij 14,99 maar je kunt hem ook eerst proberen op je telefoon. Gratis te downloaden in de Playstore. De computer versie is wel echt veel leuker om te spelen. Maar de app geeft een goede eerste indruk.

Als je het spel al kende, laat me weten wat je er van vond!

Bedankt voor het lezen!

Byee

 

Byalien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.