25.7.2016 – Zou je nog door willen leren?

25.7.2016

Zou je nog door willen leren?

Ja en nee.

Ja, want meer kennis is altijd goed.

Nee, want ik ben geen voorstander van het algemene leersysteem.

Ergens heb ik wel de behoefte om naar school te gaan, maar ondertussen weet ik ook vrij zeker dat dit komt omdat ik aan mintens één persoon per week moet uitleggen waarom ik niet naar school ga. Waarop die persoon dan allemaal vragen en ongevraagd advies op mij afvuurt. Waarop ik vervolgens twijfels zet bij wat ik voor mijzelf besloten had. 

Toch is de meerderheid van mij het nog steeds met mij eens dat een opleiding het niet gaat worden voor mij. Je leert vast nuttige dingen, maar daarentegen leer je ook ontzettend veel dingen die ik niet nodig vind en moet je vele projecten doen die voor mij als persoon geen enkele toegevoegde waarde zouden hebben. Daarnaast moet je op een gemiddelde hbo opleiding met ontzettend veel mensen samenwerken en omgaan en dat is iets wat mij niet helemaal niet aantrekt.

Hier zou ik eventueel anders over kunnen gaan denken eer ik een opleiding vind die echt bij mij past. Tot die tijd blijf ik hierbij.

Super gespecialiseerde cursussen lijken mij een beter plan. Het enige excuus wat ik daarvoor heb is dat het telkens niet goed lijkt uit te komen. Zoals nu dat ik over een maand geen werk meer heb.

En eigenlijk vind ik dat je de meeste dingen heel goed zo kan leren. Vooral via het internet. Wat je ook wilt weten, Google of YouTube heeft een antwoord. Het meest verbazende vond ik nog toen ik wiskunde video’s op YouTube zag. Binnen drie filmpjes van 10 minuten hadden ze mij meer wiskunde geleerd dan mijn havo lerares mij in een heel jaar geleerd had. Het was dan ook een vreselijke lerares, maar die filmpjes zijn dus echt super handig! 

Korter gezegd zie ik leren niet zozeer als een paar jaar in een bankje zitten staren naar een leraar of naar een boek, maar meer als het openstaan voor nieuwe kennis gedurende elke dag van je leven. Als je iets niet weet vraag het gewoon, laat de mensen om je heen je leraar zijn en probeer te leren van je omgeving. Probeer net dat beetje extra te zien en te vragen en besteed er de aandacht aan om het te onthouden, zoals je ook op school zou doen, dan leer je echt meer dan je zou denken. 

Byalien

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.