23.1.2017 – Wat is jouw levensles?

23.1.2017

Wat is jouw levensles?

Lastig! Ik heb namelijk veel levenslessen geleerd in mijn leven.
Veel daarvan waren belangrijk genoeg om een levensles te noemen. Toevallig dacht ik vanmorgen nog aan één specifieke, dus ik ga die hier even uitleggen.

Namelijk dat ik niet moet vergeten dat hoe slecht/traag ik soms ook bezig lijk, er zijn altijd een heleboel mensen die het slechter doen. Dit bedoel ik niet lullig, al klinkt dat wel een beetje zo nu. Iedereen probeert succesvol te zijn. Wanneer je dat soms om je heen ziet kan dat nogal benauwend zijn, voor mij in elk geval wel. Toch is het zo dat vaak juist alleen die goede dingen gedeeld worden en dat hoe succesvol dat allemaal ook mag lijken van de buitenkant, de meeste mensen doen ook maar gewoon wat. Er zijn maar verdomd weinig die een volledig uitgedacht levensplan hebben en die dat ook precies op die manier (kunnen) doen.  Soms lopen dingen anders dan gepland/gewild/gehoopt en zelf kan ik daar soms moeilijk mee omgaan, maar eigenlijk is dat ook maar dom. Hoezo zou het voor mij wel realistisch zijn om te verwachten dat alles precies goed gaat..?

Een bijhorende levensles hiervan is dus ook het loslaten van dingen en soms gewoon eens te zien hoe het loopt. Ik schreef hier eerder deze week ook al een klein beetje over. In deze post. Ik ben van nature best wel een control freak en een planner. Toen ik klein was had ik grootse plannen voor mijn toekomst en was ik ervan overtuigd dat dat zou gaan gebeuren. Toen ik er zo rond het begin van mijn middelbare school periode achter kwam dat het niet zo makkelijk zou gaan als ik al die tijd gedacht had, raakte ik in een halve crisis. Ik kon vrijwel niks met alles wat ik ooit wilde en ik moest plannen wijzigen. Dat is alleen lastig wanneer je al sinds je eerste herinneringen van bewustzijn een bepaald beeld voor ogen had.

Dit heeft mij ontzettend lang dwars gezeten waardoor ik mijzelf weinig sturing kon geven in verdere acties in het leven. Ook vond ik het lastig om nieuwe, wel realistische, doelen op te stellen. Het lijkt wel alles of niets te zijn bij mij. Of ik houd het klein en doe alleen kleine nietszeggende dingen of ik wil het meteen zo drastisch aanpakken dat het niet meer haalbaar en daardoor demotiverend is. En eigenlijk zit dit mij nog steeds een beetje dwars. Ik heb namelijk nog steeds geen haalbaar doel gesteld.

Maar zoals ik dus zei, ik leerde dat veel meer mensen dit zo ervaren. Die mensen kunnen het misschien alleen wat beter loslaten. En grijpen gewoon de kansen die ze wel krijgen. En eigenlijk is dat ook het beste wat je kan doen. Dan maar niet alles precies volgens de plannen. Ik probeer dat dus ook wat meer te doen al blijft het lastig soms.

 

Het antwoord van vorig jaar is ook nog vrij goed van toepassing en een mooie aanvulling op dit stuk. Dus voor meer levenslessen kan je nog even door klikken hieronder.


Het antwoord van vorig jaar.

23.1.2016

Byalien

Eén reactie

  1. Ja dat is ook mijn ervaring het loopt altijd anders dan dat je planned in het leven!
    Altijd is er wel iets onverwachts! Soms niet leuk en soms wel!
    Geniet het leven, het duurt maar even!
    Mijn moeder zag dat in op het einde van haar leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.