20.2.2017 – Zou je iemand een orgaan doneren en aan wie?

20.2.2017

Zou je iemand een orgaan doneren en aan wie?

Nog steeds lastig. Om de meeste van je organen te doneren moet je al dood zijn. En ik heb besloten dat ik dan geen donor wil zijn.
Niet omdat ik het een ander niet gun, maar omdat ik genoeg horror verhalen heb gelezen over hoe orgaan donatie precies in zijn werk gaat. Vooral de gevallen waarbij iemand hersendood verklaard wordt in een ziekenhuis. Het lichaam leeft nog, maar de hersenen zouden dood moeten zijn.

Wanneer dat zou gaan om iemand waar ik van houd en er komt een dokter aan om te vertellen dat dat in principe ‘levende’ lichaam meegenomen moet worden voor donatie handelingen.. Dat lijkt mij verschrikkelijk. Zelfs al heeft diegene daarvoor getekend. Het lijkt mij serieus traumatiserend om zoiets mee te maken.

Ook wanneer iemand om een andere reden om het leven komt moet er snel gehandeld worden om de organen ‘vers’ te houden. Ik snap dat echt hoor. Alleen is het echt het aller, aller laatste waar ik aan moet denken om mee te maken wanneer iemand overlijd waarvan je houd, dat is al erg genoeg.

Wel vind ik het een moeilijke kwestie, omdat ik zelf natuurlijk wel graag iets zou willen ontvangen mocht dat de komende +/- dertig jaar nodig zijn. Dat is best egoïstisch eigenlijk. Soms voel ik mij daar ook wel schuldig over. Ik heb dan ook enorm veel respect voor iedereen die wel donor is.

Wel zou ik eventueel bloed donor willen zijn, maar mijn bloed is dan weer niet zo nuttig om te geven. Omdat mijn bloedgroep, AB-, niet heel bruikbaar is.

Maar echt een orgaan doneren zou ik waarschijnlijk alleen doen voor de mensen die heel dichtbij mij staan.

Dit is niet een vraag waar ik heel trots antwoord op geef, maar het is wel mijn eerlijke antwoord.

 

 


Het antwoord van vorig jaar.

20.2.2016

Byalien

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.