12.9.2016 – Wat is je belangrijkste principe?

12.9.2016

Wat is je belangrijkste principe?

Moeilijke, ik kan niet zo goed beoordelen wat de belangrijkste is. Dit zijn ook van die dingen waar ik, ondanks dat ik veel te veel nadenk, juist niet echt overna denk.

Maar ik denk iets in de zin van doe wat goed voelt en blijf trouw aan jezelf.

Dat houd ik vaak aan voor mijzelf namelijk. Ik ben een vrij koppig persoon. Ook al is optie A de beste en raad iedereen A aan om te doen, als ik ervan overtuigd ben dat optie B beter is voor mij doe ik optie B. 

Dit is al zo ontzettend vaak voorgekomen en ik heb al vaak gesprekken met mensen gehad waarin ik probeerde uit te leggen waarom ik dit doe. Optie A is vaak de ‘normale’ manier om iets te doen. Maar mijn beeld van normaal is anders dan wat gemiddeld ‘normaal’ is. Vroeger liet ik mij vaak beïnvloeden door anderen en deed altijd mijn best om aan ‘normaal’ te voldoen. Het leek echter dat hoe meer ik mijn best hiervoor deed hoe slechter het ging. Enorm frustrerend! Daarnaast had ik ook het idee dat ik mijzelf hierdoor kwijt raakte en dat maakte mij ook nog eens heel verward. Ik deed vaak dingen die ik niet wilde doen of die ik juist heel anders wilde doen en het hele mee proberen te doen met ‘normaal’ vond ik gewoon echt helemaal niet leuk.

Dus je kunt dan besluiten om het gewoon maar niet leuk te hebben óf je probeert het zo te draaien dat je dingen meer op je eigen manier doet. Zelfs al is dat niet altijd mogelijk. Het levert dan ook wel eens moeilijkheden op en zeker ook een hoop stress soms. En precies dit is waarom mensen mij vaak niet snappen, waarom zet ik mijzelf in posities die stress en ellende opleveren? Nou, omdat ik dan tenminste trouw blijf aan mijzelf. Dingen werken niet altijd uit zoals ik hoopte, maar dat deden ze eerst ook al niet! Daarnaast mocht ik het wel voor elkaar krijgen naar mijn idee te werken dan geeft dat een geweldig gevoel van overwinning en zelfvertrouwen. En wanneer ik dan achteraf soms hoor dat mijn idee best heel slim is en ik zie dat anderen er ook iets aan hebben voel ik mij ook nog eens een heel klein beetje een wereld verbeteraar!

Byalien

Eén reactie

  1. Ja heb ook geen echte principes, ze komen op als ze nodig zijn voor je gevoel.
    Maar inderdaad blijf trouw aan jezelf en luister wat een ander zegt maar doe je eigen zin.
    Ik zei altijd tegen mijn moeder “mam ik moet mn eigen fouten maken anders vraag ik mezelf altijd af , hoe het geweest zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.