Thanks for sharing! – Facebook rant

Meer dan een jaar geleden schreef ik een verhaaltje over Facebook. Laat ik dat nog een keer doen. Wat is er veranderd? Heb ik Facebook al verwijderd?

Nee, ik heb het nog niet verwijderd. Ik heb wel een deel verwijderd, namelijk de Facebook Messenger app op mijn telefoon. Wat een opluchting! Enkele weken geleden was ik, zoals zo vaak, een blog aan het typen op mijn telefoon. Die laatstgenoemde werkte niet helemaal lekker mee en ik was al een klein beetje chagrijnig aan het worden. En toen, zomaar, verscheen er z’n afschuwelijk bolletje in beeld. Heel netjes en strategisch op de letters ‘O’ en ‘P’ geplaatst. Voor ik het wist klikte ik op het bolletje in plaats van de letter ‘O’ en typte ik verder in een Facebook chat bericht. Wait whut?! Waarom? Waarom moet dit zo? Zie je niet dat ik met een totaal andere app bezig ben Facebook?! Waarom zo opdringerig?

Zoals ik al zei was ik een beetje grumpy aan het worden, maar dit was echt de druppel. Ik haat alles en iedereen die opdringerig is sowieso al, maar op het moment dat ik mijn telefoon ‘zakelijk’ aan het gebruiken ben heb ik al zeker geen behoefte aan dit soort onzin. Om het nog erger te maken ziet degene die het bericht stuurde natuurlijk dat ik meteen het bericht opende, het gelezen heb. Én omdat ik al een zin aan het typen was, al dan niet in een andere app, ziet diegene ook meteen het bekende ‘aan het typen’ en verwacht dus antwoord. Teveel verwachtingen, teveel opdringerigheid en dat kan ik niet handelen. Ik ging rechtstreeks door naar applicatiebeheer en verwijderde de Messenger app. Maar was vervolgens te geïrriteerd om überhaubt verder te gaan met mijn blogpost.

Voor dit soort dingen heb ik Whatsapp. Ook z’n irritante app, maar met de juiste instellingen is de opdringerigheid van Whatsapp gelukkig heel goed te corrigeren. Iedereen die mijn Whatsapp niet heeft zou mij ook geen ‘Hoi, alles goed? …’ berichtjes moeten sturen, ook niet ‘Dan maar via Facebook’. Tegelijkertijd voelde ik mij wel een beetje lullig tegenover diegene omdat ik niet reageerde. Het was ook zeker niets persoonlijks, het was puur vanwege mijn eigen frustraties over de situatie. En misschien zelfs frustratie over mijzelf omdat ik zo slecht met dit soort dingen kan omgaan, maar mocht zoiets nog nooit eerder gebeurd zijn, dan was mijn reactie op dat moment zeker heel anders geweest. Helaas was het de zoveelste keer al dat dit gebeurde en daarmee ook de druppel. Dus verwijderd, zonder verdere mededeling. Ik ga er maar vanuit dat Facebook ook dat wel deelt met de hele wereld.

Je weet wel, zoiets als: ‘Alien, heeft Facebook Messenger verwijderd!’ en dat komt dan bovenaan te staan wanneer je inlogt. Dat deed het namelijk ook die keer dat ik Facebook Messenger installeerde. Toen kreeg ik ook ineens van allemaal mensen berichtjes, want blijkbaar kregen hun een speciale melding want ik had Messenger geïnstalleerd. Een belangrijk moment in je leven natuurlijk! Thanks for sharing Facebook!

En dat brengt ons meteen bij het volgende ergerlijk punt.
Al die achterlijke extra statusupdates. En voor een realistisch idee ga ik nú mijn eigen timeline even inspecteren en analyseren. Ik open Facebook en laat zien wat de eerste berichten zijn die ik tegenkom wanneer ik begin te scrollen.

Bericht 1

1-fb
Een random doorstuur bericht. – Niet direct iets waarvoor ik op Facebook kom, maar ergens kan ik deze nog begrijpen want ik ken deze persoon.

 

Bericht 2

2-fb

Een voorgestelde reclame advertentie. – Niet direct iets waarvoor ik op Facebook kom.

 

Bericht 3
3-fb

Leuk voor hen, en hoewel dit beide vrienden van mij zijn snap ik alsnog niet helemaal waarom het voor mij interessant is om te weten dat beide op een bericht reageerden waar ik niks mee te maken heb. – Ook niet waarvoor ik op Facebook kom.

 

Bericht 4

4-fb

En dan iets waar ik mij daadwerkelijk voor aangemeld heb! Vice. Altijd goede artikelen. – Hiervoor kom ik op Facebook!

 

Bericht 5

5-fb

Een voorgestelde pagina, alweer. – Ik zei het al, maar hiervoor kom ik niet Facebook.

 

Bericht 6

6-fb

Interessant, maar.. Ik heb RTL nooit ‘leuk gevonden’ en dus vraag ik mij af waarom ik wel altijd hun berichten krijg. Ik krijg een beetje het idee dat dit soort pagina’s de timelines domineren omdat zij ervoor betalen. Natuurlijk heeft RTL vast hele belangrijke dingen te melden, maar ik heb hiervoor een andere app. Nu.nl. – Ik kom hiervoor niet op Facebook. En ik vind het dan ook gewoon raar dat ik deze berichten zo vaak zie.

 

Bericht 7

7-fb

Wel een Facebook vriend van mij, maar Viraal Vandaag ken ik niet. Ook met dit bericht heb ik niks te maken. Met deze persoon heb ik ook totaal geen contact, zowel op Facebook niet als in het echte leven niet. Ik snap niet waarom Facebook denkt dat ik dit wil weten en waarom tien centimeter van mijn al veel te lange timeline hiermee opgevuld moet worden. – Niet hiervoor op Facebook.

 

Bericht 8

Een bericht van een vriendin van mij! Vanwege privacy hier geen foto. Maar hiervoor zit ik wel op Facebook.

 

En dan, eindelijk na acht berichten, beginnen er wat berichten van echte vrienden te verschijnen. Je weet wel, die mensen waarvan je aangeeft dat je ze bovengemiddeld interessant vind. Je vinkt dan z’n dingetje aan van ‘Deze mensen als eerste weergeven.’ Ik weet niet helemaal wie hier niet begrijpt wat ‘Als eerste weergeven.’ inhoud, maar ik gok dat ik het niet ben.

Tot zo ver mijn eigen korte onderzoek.
Conclusie: Facebook bepaalt grotendeels wat jij ziet en wat jij leuk moet of zou moeten vinden. Vier van de acht berichten waren berichten gebaseerd op reclame. Dat is 50% van de berichten! Natuurlijk is dit niet een wetenschappelijk onderzoek, maar het zijn toch de eerste dingen die ik zag toen ik Facebook opende. Dat daar nog zoveel reclame bij komt kijken vind ik een beetje schokkend. Te bedenken hoe enorm moeilijk er gedaan wordt over het duidelijk vermelden van reclame invloed betreft bloggers en vloggers..
En mijn telefoon draait stukken beter zonder de extra Facebook apps! Vooral die van Paginabeheer zorgde voor poblemen en na het verwijderen van Messenger had ik nog minder telefoon problemen. Het zijn nog best zware apps blijkbaar..

Nu moet je dit hele artikel natuurlijk wel een beetje met een korrel zout nemen. Als ik Facebook echt zó haatte dan zou ik het gewoon moeten verwijderen en niet moeten klagen. (Al maakt Facebook verwijderen het super lastig inloggen op sommige andere sites.) Maar ik verwijder het niet, soms is het ook best wel leuk en handig natuurlijk. Je moet alleen erg goed zoeken voor die paar dingen die je wel wilt zien. Ook probeer ik zuiniger te zijn met het aantal likes die ik uitdeel. Ik like alleen nog maar pagina’s die ik echt leuk vind of waar ik echt interesse voor heb.

Zoals je in mijn ‘onderzoek’ kan zien heeft het alsnog weinig effect, maar Facebook kan soms ook wel echt behulpzaam zijn bij dingen. Zoals het vinden van een baan, ik volg verschillende Facebook pagina’s waar vacatures gedeeld worden en daar vind ik vaak ook interessantere vacatures dan op de meeste vacaturesites. Zeker een plus dus!
Ook ben ik lid van een groep waar bloggers samen praten over hun vragen en tips. Heeft mij ook al meerdere keren nuttige informatie opgeleverd.
Of al die zoek hoeken en marktplaats achtige pagina’s die er zijn. Ik ben zelfs medebeheerder van één. Ook zeker iets wat ik zou missen als ik Facebook helemaal zou verwijderen.

Facebook verwijderen is dus zeker iets wat ik niet snel zou doen, toch blijft er altijd dat kleine beetje ergernis over die hele site. Facebook zou zeker een heel fijn kunnen zijn, maar helaas moet er altijd dat stukje commerciële onzin in om het draaiende te houden. En ik denk dat we daar ook weinig aan kunnen doen. Helaas! Maar gelukkig mag ik er wel over zeuren.

Erger jij je ook wel eens aan Facebook of ligt het gewoon aan mij? 😉

Bedankt voor het lezen! ♡

Byee!

 

Byalien

3 reacties

  1. Ik erger mij ook soms aan Facebook, als ik alles zou moeten lezen, heb ik er een dagtaak aan! Ik denk als er echt onderzoek naar gedaan zou worden dat je nog zou schrikken!

  2. Het ligt niet aan jou. 😀
    Ik erger me ook soms aan “vriend A” en “vriend B” hebben gereageerd op iets wat een “persoon C” die ik niet ken er de wereld heeft gedeeld. Maar goed, mochten ze dat niet doen, werd het misschien vervangen door reclame en was niet 50% maar 75% reclame…
    Veel liefs
    Kris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.