‘Maandoverzicht’ Juli – December 2020

Welkom terug bij mijn ‘maandoverzicht’ al zou ‘mieroverzicht’ of ‘dieroverzicht’ ook een goede titel geweest zijn.

Van een aantal kanten merkte ik dat jullie, of in elk geval een deel van jullie, het erg interessant vonden om over mijn dieren te lezen en er graag meer over wilden lezen. Dat vond ik erg leuk, dus heb ik dit overzicht iets uitgebreider over mijn dieren gemaakt.


Januari

We beginnen de maand Juli met een nieuw gezinslid. Via een collega hoorde ik dat iemand van haar tarantula af wilde, dus die heb ik opgehaald.

Dit is Charlotte. Op het moment dat ik haar ophaalde dacht ik dat het een Tliltocatl albopilosum was, maar later kwam ik erachter dat ze dat niet was.

Ze is wel ontzettend wild en ik ben mij de eerste paar keren dat ik haar voerde helemaal kapot geschrokken. Ze lijkt altijd enorme honger te hebben en greep haar eten een aantal keer met pincet en al. Dat hebben mijn andere tarantula’s nog niet gedaan haha!


Mijn auto moest ook weer eens naar de garage. De uitlaat was ineens kapot en die moest dus even vervangen worden. Daarvoor ga ik altijd naar KwikFit, ik wordt daar altijd goed en snel geholpen. Vooral snel was in dit geval belangrijk, omdat ik de volgende dag een flink stuk moest rijden. Gelukkig duurde het maar een paar uurtjes en kon ik mijn auto al snel weer ophalen.


Een bijzonder moment! Ik ben geslaagd voor mijn opleiding!

Iets waarvan ik niet zeker was dat ik dat nog zou zeggen nadat ik jaren geleden stopte met school en vrij zeker was van die beslissing. Zoals je misschien wist kon ik via mijn werk een opleiding volgen en dat heb ik ook gedaan. Het heeft wat moeite gekost, maar uiteindelijk ben ik dus toch geslaagd!

Hier is het bewijs! 😛


Ik ging deze maand ook nog uit eten met een vriendin. Naar het restaurant Gewoon Lekker in Hoorn, al ik zou niet zeggen dat het eten ‘gewoon lekker’ was, eerder ‘bijzonder lekker’. Want het was echt, echt bijzonder lekker. Tijdens het bewerken van deze foto kreeg ik zo een trek om terug te gaan! Het restaurant serveert kleine gerechtjes die je van een kaart kan kiezen, je kunt er gedurende de avond zo veel kiezen als je wilt voor een vaste prijs. Echt een aanrader!


Met mijn ouders ging ik ook weer naar het bos. Ze hadden meer mieren gevonden en ik wilde deze ook graag zien
Dit keer in het bos van Wijnjewoude en dit was pas echt een indrukwekkende mierenhoop! Zo ongeveer een meter hoog en enorm druk bewoond door een Formica kolonie.


Het was een mooie zomer, waarin het tussen de 25 en 35 graden werd in de woonkamer. De mieren vonden het heerlijk en mijn koninginnen zijn druk aan de leg gegaan. Wat je op deze foto ziet zijn allemaal mieren eitjes van mijn Lasius niger kolonie. Zoals je ziet, deze kolonie doet het heel erg goed!


Ik heb op Aliexpress kleine bakjes gevonden, poppenhuis keuken items. Ik dacht dat ze perfect zouden zijn als voederbakjes voor mijn mieren, en dat waren ze. Met het voeren van honing en andere vloeibare dingen werd het soms al snel een smeerboel, deze bakjes houden alles grotendeels netjes en ik vind het er ook gewoon heel grappig uitzien.


Tarantula’s zijn over het algemeen hele stille, rustige dieren waarbij je soms geen actie ziet voor lange tijd. Ik heb het geluk dat al mijn tarantula’s er van houden om buiten te zitten en zichzelf niet te begraven onder de grond. Ook hebben ze alle drie hun eigen aparte trekjes en gekke buien.

Dit is Willow die hier een beetje acrobatisch loopt te doen. Soms vind ik haar zo, op de kop aan het plafond van haar terrarium. Ik zie en hoor haar ook wel eens wanneer ze op het deurtje zit van haar terrarium, dan zit ze een beetje te wiebelen en dat maakt een tikkend geluid. Altijd leuk om te zien wanneer ze gekke dingen doen.


Op mijn verjaardag kreeg ik ook nog een cadeautje van mijn andere tarantula Charlie. Hij vervelde, kijk nou hoe fluffy hij nu is!


Augustus

Ondertussen had ik meermaals de vraag gekregen hoe groot mijn nieuwe tarantula, Charlotte, nou eigenlijk was. Dus ik maakte deze foto ter vergelijking. Ik heb haar nog steeds niet echt op mijn hand gehouden. Ze blijft enorm wild en hongerig en ik voel er weinig voor om te testen of ze mijn vingers voor prooi aanziet.


Willow die stoer doet haha! Zij is een stuk minder wild, maar meestal gewoon snel geïrriteerd, zoals hier. Dit doet ze bijna elke keer wanneer ik haar voedsel wil geven. Meestal betekend dit dat ze geen honger hebben, maar Willow bedenkt zich altijd al snel en wil vaak toch gewoon eten.


Even Scarlett uitlaten! Ik vind het altijd grappig hoe ze precies weet waar ze heen moet. Ze rent altijd voor me uit haha!

Heel af en toe doen we dit eens, dan lopen we naar buurvrouw Tini en haar kat Nuka. Scarlett en Nuka doen dan even gezellig met elkaar terwijl Tini en ik wat bijkletsen.


Mijn Messor barbarus mieren hadden wat meer ruimte nodig. Ik had het nest wat je linksonder ziet nog liggen en heb die aangesloten. In de stenen zitten allemaal kamers waarin de mieren zouden kunnen wonen, maar het bleek niet zo in de smaak te vallen helaas. Dus ik moest verder zoeken naar iets nieuws. In de tussentijd heb ik ze deze wel laten houden, voor de extra loopruimte.


En nog maar een keertje uit eten geweest, met dezelfde vriendin. Dit keer een high tea. Iets minder fancy, wel gewoon lekker.


Willow was paddenstoelen aan het kweken in haar oude terrarium, dus die moest verschoond worden. Gelukkig is het niet nodig om tarantula bakken regelmatig schoon te maken. Alleen wanneer er schimmels in groeien of de bak door een andere reden niet meer goed functioneert moet dit schoongemaakt worden. Wat dat betreft dus ook hele makkelijke huisdieren. Wanneer je het dan wel eens schoon maakt geeft dat ook meteen de gelegenheid voor een nieuwe terrarium indeling en wat verse groene mossen.


September

Charlotte is verveld!

Bij grote, volwassen, tarantula’s gebeurd dit niet zo heel vaak meer, dus ik was hier heel erg blij mee! Ze was er ook echt aan toe, want haar hele achterwerk was kaal geworden. Ze verwerkt haar irriterende haren tijdens het spinnen in het web, zodat het extra afwerend en irriterend werkt voor indringers en prooien. Helaas wordt ze daardoor wel langzaam kaal, maar door het vervellen heeft ze weer allemaal mooie nieuwe haren gekregen.

Dit was ook het moment waarop ik begon te twijfelen of zij wel een Tliltocatl albopilosum was. De kleuren klopten niet helemaal en de beharing ook niet. Eerst dacht ik dat dat kwam omdat ze al lang niet verveld was, maar nu na de vervelling zag ze er nog anders uit dan verwacht. Na wat onderzoek kwam ik er dan ook achter dat het sowieso geen Tliltocatl albopilosum was en dat een Lasiodora soort een stuk waarschijnlijker is. Welke soort Lasiodora precies weet ik helaas nog niet.


Deze maand ben ik ook nog even teruggegaan naar ‘mijn’ wilde Camponotus ligniperda kolonie in Veenhuizen. Voor de laatste keer ook dit jaar, het begint langzaam koud en guur te worden en de mieren worden daardoor langzaam minder actief en gaan uiteindelijk in winterslaap. Gelukkig leken ze het nog goed te doen en verwacht ik ze volgend jaar gewoon weer terug te zien.


Oktober

De maand waarin ik alweer drie jaar mieren houd. Toen ik drie jaar geleden mijn eerste kolonie ophaalde had ik niet verwacht dat het zo een groot onderdeel zou worden van mijn leven..

De kolonie die ik toen ophaalde heb ik nog steeds en ze doen het erg goed, de Messor barbarus mieren. Toen maar één enkele koningin met slechts twee werksters, nu nog steeds maar één koningin maar wel met ontelbaar veel werksters.


En ze hadden ook nog een nieuw bakje nodig, de vorige die ik ze in Augustus gaf voldeed dus niet aan hun eisen. Daarom haalde ik uiteindelijk toch maar een officieel formicarium van Ant’s Kingdom en die viel gelukkig een stuk beter in de smaak. De rest van hun setup bestond ook al uit een Ant’s Kingdom nest, dus dit past er ook gewoon goed bij. Zo ziet het er nu dus uit.


November

Ik had het tegen deze tijd eigenlijk al niet meer verwacht, vanwege het weer en de winterslaap periode, maar ik kocht nog wat nieuwe mieren. Ik zei al een tijdje dat ik meer Camponotus soorten wilde en ineens kwam ik een advertentie tegen waarop meerde soorten werden aangeboden. Waaronder deze bijzonder uitziende soort Camponotus pseudoirritans, dus ik besloot ze te nemen.

Dit is een soort die niet aan winterslapen doet en dat vond ik wel een voordeel. Sommige mierenhouders zeggen dat ze het juist fijn vinden om dankzij de winterslaap een pauze te hebben van hun hobby, ik ben niet echt één van die mensen. Meer soorten die niet aan winterslaap doen zijn bij mij dus altijd welkom.


December

In deze maand ging er een lockdown in vanwege het uit de hand lopende corona virus. Uiteten was niet meer mogelijk en zelfs een tripje naar de Action mocht niet meer. Vond ik allemaal niet zo erg, hadden ze veel eerder moeten doen, maar dankzij dat alles beleefde ik dus niet veel buiten de deur.

Binnen de deur helaas ook niet zo veel wat fotowaardig was. De mieren zitten grotendeels in winterslaap en omdat het gemiddeld nu wat kouder is in huis houden ook de tarantula’s zich rustig. Zelfs Scarlett doet het rustig aan en spendeert haar tijd het liefst rustig op warme plekjes.

Mijn werk gaat ondanks de lockdown gewoon door en ik heb mij vooral daarmee beziggehouden. Wel heb ik nog een erg leuke kerst gevierd met familie, volledig coronaproof, maar daar heb ik niet echt foto’s van gemaakt.

Het jaar is nog niet helemaal afgelopen, maar ik verwacht geen bijzondere foto’s meer te maken en door het vuurwerkverbod verwacht ik ook geen spannend oud en nieuw. Dus ik sluit hem hierbij vast af.

Ik wil jullie allemaal een fantastisch, geweldig en gelukkig nieuw jaar wensen. Dat 2021 maar een mooi jaar mag worden! ♡

Bedankt voor het lezen! ♡

Byee!

Byalien

Eén reactie

 1. Hardstikke mooi Aileen, ik heb weer genoten.
  Prachtig en boeiend geschreven.
  Je verteld over je mieren en tarantulaas het is meeslepend.
  Ik kijk uit naar het volgende jaar.
  Liefs,
  Ria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.