Maandoverzicht – Juli 2018

Zo, lang geleden alweer.

Ik besloot toch nog maar eens met een maandoverzicht te komen.

Ik heb deze maand niet veel gefotografeerd en specifiek weinig foto’s van Scarlett nu ik er zo op terug kijk, maar toch heb ik er nog een aantal kunnen verzamelen.

Aan het begin van deze maand deed ik een high tea met vriendin Martje. Bij het Oranje Hotel in Leeuwarden. Daar waren wij al eens eerder geweest en dat beviel toen heel erg goed. Dit keer vond ik de hapjes iets minder lekker dan de vorige keer, maar dat was vooral persoonlijke smaak. De gezelligheid was in elk geval wel goed, zoals altijd.

Er was ook weer een festival in de stad, daardoor stond er een straaljager ergens op een rotonde/plein. Heel cool allemaal. Ik was er vooral voor de community day van Pokemon Go, maar het is altijd leuk om op die manier ook nog wat cultuur mee te krijgen.

We gingen ook even op mierenjacht in het bos van Appelscha. Naar dit bos ging ik vroeger heel vaak met mijn ouders, maar nu was ik er al in geen jaren meer geweest. Wel leuk om er weer eens te zijn. We vonden alleen niet echt veel mieren, wel veel mooie plekjes. Wel grappig, want ik dacht dat ik dit bos heel goed kende. Ik bleek niet eens meer de parkeerplaats te kunnen vinden waar mijn ouders de auto altijd parkeerden..

Maar ik had dus geen mieren gevonden, omdat ik toch mieren wilde zat ik (zoals zo vaak) een beetje op Marktplaats te kijken naar mieren. Heel toevallig stond er ineens een nieuwe kolonie op en de locatie was een plek waar wij op de terugweg langs zouden komen. Dus toen heb ik die avond alsnog een nieuwe kolonie opgehaald. Kopen is toch echt makkelijker dan zoeken en nu ben ik dus eigenaar van een kolonie Myrmica Rubra mieren. Ook wel bekend als de Europese rode steekmier.

We gingen deze maand ook uit eten, bij Zaika, een burger restaurant in Leeuwarden. We kwamen dit restaurant al eens tegen op Thuisbezorgd.nl, maar het leek ons meer een ding om te gaan zitten in plaats van eten te bestellen. En ik denk dat we daar wel gelijk in hadden. Ze hebben hier echt enorm lekkere burgers en ook goede/leuke service, en we hebben heel lekker gegeten hier en ook gewoon een leuke avond gehad.

15 juli!

De dag waarop ik, blijkbaar, al het hele jaar wachtte!

Ik zat deze zondag nietsvermoedend lekker op de bank toen een vriendin mij appte dat ze helemaal gek werd van al die vliegende beestjes in de stad. ‘Vliegende beestjes..? Bedoel je mieren?!’ Vroeg ik. Maar dat wist ze dan weer niet. Snel maakte ik mij klaar en we gingen een stukje lopen.

En inderdaad, nog voordat wij de flat uit waren zagen we al een koningin mier lopen. Ze liep gewoon in de galerij van de flat. Een paar meter verder zat er nog één. En nog één, en nog één. Eenmaal buiten was het moeilijk om te lopen zonder op ze te stappen. Echt ongelofelijk. Misschien dat het mij nu pas opvalt, omdat ik dit jaar eigenlijk pas echt geïnteresseerd ben geraakt in het vinden van koninginnen, maar het waren er zo ontzettend veel! Echt heel bijzonder.

Ik verzamelde er een aantal en toen gingen we maar terug naar binnen om ze daar neer te leggen. We pakten nieuwe bakjes en potjes en gingen opnieuw naar buiten. Dit keer naar de stad om te zien hoe het daar was en inderdaad, overal waren vliegende en kruipende vleugelloze koninginnen. Heel bijzonder om te zien.

Aan het eind van de dag was ik rond de twintig koninginnen rijker..

Een dag later waren alle mieren verdwenen, maar ik kwam wel deze reiger tegen die ik van heel dichtbij mocht fotograferen!

Echt heel dichtbij, ik kon hem bijna aanraken. Heel cool!

Veel mieren, maar Scarlett is er ook nog hoor! Ze is alleen heel lui deze maand, want het is nogal warm.

Mijn broertje was ook nog jarig deze maand, daarom gingen we uit eten. Opnieuw bij Omnia in Drachten.

Alweer heel erg lekker, sushi blijft mijn favoriet! Maar ook de biefstuk was heel erg lekker, ik nam er twee en liet ze beide anders bereiden.

Het was dus echt ontzettend warm deze maand. 32,4 graden in huis, echt niet normaal..

Scarlett was wanhopig op zoek naar wat verkoeling en blijkbaar is met je hoofd onder het bed liggen vrij effectief, beetje jammer dat ik dat niet kan nadoen.

Die warmte zorgde wel voor meer activiteit bij de mieren en ik maakte deze foto. Waar ik best wel heel erg trots op ben. Een werkster uit de Messor Barbarus kolonie, je ziet zelfs haar oog!

27 juli stond de bloedmaan aan de hemel en wij zaten vol spanning te wachten op ons balkon, waar we perfect zicht zouden hebben. Hadden we op zich ook, alleen ik vond het niet heel erg spannend. De maan was niet zo heel erg groot en ook niet zo heel erg super rood. Wel leuk om mee te maken.

Ik was zelf ook nog jarig deze maand, daarom aten we taart en keek ik de halve dag naar mijn mieren. Vorige maand was ik nog helemaal blij met mijn ene grotere mier, deze maand deden ze het nog alweer een heel stuk beter. Grote mieren zijn niet meer heel bijzonder en ik geloof dat ik nu zelfs nóg grotere mieren heb. Op deze foto zie je hoe één van de grote mieren een stukje vruchtenhagel naar het nest sleept, ‘geholpen’ door de normale kleinere mieren. Ze zijn dol op gele vruchtenhagels.

Nu denk je misschien: jemig! Wat lul je veel over mieren! En ja, dat klopt. Het is nogal een uit de hand gelopen hobby, maar ik heb niet alleen mieren gewoon voor de lol. Ik ben ook echt heel erg geïnteresseerd in ze, ik heb er een boek over gekocht en doe serieuze pogingen tot het kunnen identificeren van verschillende miersoorten. Ook ben ik lid van groepen over mieren, kijk ik er veel filmpjes over en lees ik er veel over. Ik vind het bijzonder interessant om over te leren en kan enorm genieten van het bekijken van mijn eigen mieren en de mieren die ik overal om mij heen tegenkom. Het is echt een onderdeel van mijn dag om even met mijn mieren bezig te zijn. Wanneer je persoonlijk met mij samen bent zul je waarschijnlijk ook merken dat ik af en toe ineens stil kan staan omdat ik een mier gezien heb. Er zijn niet zo veel mensen die dit, tot nu toe, echt snappen of deze interesse delen, maar het is dus wel echt een beetje deel van mij geworden ondertussen. Dat merk je ook hier, dus ik hoop dat jullie het ook leuk vinden, en anders op z’n minst interessant.

Oh en in de mieren stukjes spreek ik vaak over ‘we’ daarmee bedoel ik mijn vriend en ik. Mijn vriend is namelijk één van die weinige personen die dus meteen heel enthousiast was over mijn nieuwe hobby, hij gaat bijna altijd mee zoeken en kijkt samen met mij mieren filmpjes, I’m so lucky 🙂

Diezelfde avond stond er ook nog een hele mooie maan in de lucht. Ik vond het wel een mooi plaatje.

Ik vond deze verjaardagsmaan eigenlijk mooier dan de bloedmaan..

En toen was het alweer augustus en dat betekend dat je in het maandoverzicht van augustus verder moet lezen.

Bedankt voor het lezen! ♡

Byee!

Byalien

Eén reactie

 1. Jazeker een mooi artikel.
  Ik kijk altijd uit naar je maandoverzichten.
  En ja de mieren zijn ook zeer interessant.
  Leuke hobby.
  Liefs
  Ria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.