DIY – Kaarsen maken

Dit artikel heet Kaarsen maken, maar het had eigenlijk net zo goed ‘Recycle je oude kaarsen’ kunnen heten.

Ik ben een voorstander van recycling. Het eerste half jaar dat wij in dit nieuwe huis woonden heb ik al onze glazen potjes bewaard omdat ik niet wist waar de glasbak van deze wijk was, ik wilde ze niet bij het afval gooien. Wat bijna iedereen wel gewoon blijkt te doen, zo leerde ik toen ik mensen in de buurt vroeg om een glasbak: ‘Ach joh, gooi gewoon bij het grofvuil!‘ Ik kreeg die reactie van de één na de ander, maar ik kan dat gewoon niet. Misschien ben ik te goed opgevoed of misschien geef ik meer om de natuur dan die mensen die ik het vroeg. In elk geval doe ik, waar ik kan, graag wat meer moeite om spullen te recyclen.

Zo kwam ik ook op deze DIY.

Al sinds ik kaarsen brand vind ik het altijd enorm zonde wanneer ik zie dat er na het opbranden soms nog veel kaarsvet over is. De lont is opgebrand maar de kaars nog niet. Vooral bij de wat duurdere en geurkaarsen vond ik het enorm zonde, maar ook bij normale waxinelichtjes blijft er best wat achter in het kuipje. Daarom begon ik te verzinnen wat ik daarmee kon doen en ik kwam met een paar leuke ideeën!

Het leek mij leuk om die met je te delen.

 

Kaars recyclen in glas

Benodigdheden:

  • ‘Opgebrande’ kaarsen. Waxine resten werken het best, maar grotere stukken kunnen ook.
  • Een lont. Nieuw gekocht of gepikt van een andere kaars. Aliexpress verkoopt heel goedkoop setjes met lonten!
  • Een mooi bakje, kopje schoteltje, flesje. Wat je maar mooi vind.

Kaars 1

 

Ik begon met het opsparen van ‘opgebrande’ kaarsen. Toen ik daarmee begon realiseerde ik mij pas echt hoeveel er overblijft! Wat je op de foto in het kommetje ziet is van één pak waxinelichtjes!

Ik pakte een bakje en daar verzamelde ik alle resten in. Gewoon uit het aluminium bakje schrapen!

Kaars 2

 

Die kleine stukjes brak/prakte ik in nog meer kleinere stukjes. Mijn eerste idee was om het te smelten en over te gieten, maar eigenlijk vond ik die kleine stukjes juist wel een leuk effect geven. Ik probeerde het dus eens zonder te smelten. Ik zette de lont in het glas en schepte de stukjes erbij. Alles even aangedrukt en eigenlijk was hij toen al klaar om te branden!

Wanneer je werkt met grotere stukken kaarsvet raad ik aan ze wel helemaal om te smelten. Dit kan je het beste doen in een glas/bakje wat je in een pannetje heet/kokend water zet. Door de hitte van het water zal het kaarsvet langzaam smelten en daarna kan je het overgieten in de vorm die je wilt. 

Kaars 3

 

Ik was een klein beetje bang dat door alle losse stukjes de lont sneller zou opbranden dan het kaarsvet, dat was gelukkig niet zo. Door de hitte van de naderende vlam smolt er al heel snel een deel kaarsvet, dat vulde alle hoekjes en gaatjes op en de kaars brandde vrolijk verder. Yay!

Hij ziet er nu zo uit. Wat nog wel heel leuk is, is dat zodra ik weer restjes over heb van waxine lichtjes ik deze voortaan zo hierbij kan gooien!

Kaars 6

 

Dan heb ik daarnaast nog een andere manier om je oude kaars opnieuw te gebruiken. Dit is een DIY ik al veel eerder gedaan heb, maar ik vind hem nog steeds zo enorm tof dat ik het hier graag nog wilde delen. Deze is wel iets gevaarlijker omdat hier echt een vlam bij nodig is, dus houd alsjeblieft brandveiligheid in gedachten!

 

Fles decoratie met kaarsvet

Benodigdheden:

  • Brokken kaarsvet.
  • Lange kaars.
  • Mooie fles.
  • Een dikke berg geduld.

Ik had op het internet en in films al vaker een kaars in een mooie fles gezien en dat vond ik enorm tof. Al snel had ik het idee nagemaakt alleen er miste iets.. Namelijk die berg kaarsvet die in series en films altijd langs de kaars en fles naar beneden druipt. Hoeveel kaarsen ik ook in de fles brandde, meer dan een zielig drupje gleed er meestal niet naar beneden.. Nu weet ik dat er speciale druipkaarsen bestaan alleen zijn die vrij prijzig, prijziger in elk geval dan de kaarsen van de Action. Het moest toch ook anders kunnen? Uiteindelijk had ik een handvol kaars stompjes en een nog vrijwel schone fles. En toen kwam er een ingeving!

Ik pakte een nieuwe kaars, deed hem in de fles, stak hem aan en roosterde de kaars stompen boven de vlam. Door de hitte van de vlam smelt dat natuurlijk en het gesmolten kaarsvet gleed langzaam langs de fles naar beneden. Yes! Precies wat ik wilde! Wanneer je eenmaal goed op weg bent kun je ook gerichter gaan smelten door een aansteker te gebruiken. Dat vond ik zelf vooral handig toen ik eenmaal een goede laag kaarsvet had opgebouwd. Als er nog een goed stuk lont in je ‘smeltkaars’ zit kun je er ook voor kiezen om juist die aan te steken, wanneer je die kaars dan schuin boven je fles houd zal daar ook kaarsvet af druipen.

En om je vingers niet te branden kan ik aanraden om kaarsbrokken aan een prikker te prikken. Een saté prikker kan, maar zelf geef ik de voorkeur aan iets niet-brandbaars zoals een fondue prikker. Nog een tip is om de fles tijdens dit proces ergens op te zetten. Een dienblad of zo iets, zodat niet je tafel onder de druppels kaarsvet komt te zitten.

Houd dit lang genoeg vol en uiteindelijk heb je een fles met druipend kaarsvet. Met ‘lang genoeg’ bedoel ik wel echt lang lang. Telkens wanneer er een nieuwe kaars ‘op’ was voegde ik hem toe aan de fles, zo was ik niet uren achtereen bezig. In alle eerlijkheid denk ik namelijk dat er heel wat uren van mijn leven aan deze DIY gespendeerd zijn. Wel ben ik extreem gelukkig met het resultaat. Deze fles vind ik één van de tofste decoratie items in ons huis. Dat ik hem met bloed, zweet en tranen zelf gemaakt heb maakt het nog beter. Zelfs de tranen zijn niet overdreven, gezien er een enorm stuk druipend kaarsvet af brak tijdens het vervoer bij onze verhuizing. Gelukkig bleek zelfs dat niet een groot probleem, je kunt de meeste afgebroken stukken namelijk makkelijk terug ‘lijmen’ met meer vers kaarsvet.

De fles die ik hier gebruikt heb is trouwens een ‘souvenir’, we kochten deze op de boot tijdens onze reis naar Engeland. Dat maakt hem nog iets specialer!

 

Kaars 7 Kaars 4

 

Omdat ik deze DIY al gemaakt heb voordat ik het woord DIY kende heb ik helaas geen foto’s van het proces. Ik heb alleen wel deze van het eindresultaat. Ik begon met rode kaarsen, maar toen dat pak op was kocht ik zwarte kaarsen. Eigenlijk geeft dat juist een heel mooi effect.

Ben je nou echt super lui, wat ik volledig begrijp want dit duurt écht lang, dan kan je dit resultaat ook bereiken door de kaars aan te steken en de fles op een plek te zetten waar het waait. Zoals een deuropening. Door de wind zal het kaarsvet van de kaars gewaaid worden en ook naar beneden lopen. Nadeel is wel dat je kaars tien keer zo snel opgebrand is, dus een beetje zonde. Een ander nadeel is dat het kaarsvet maar aan één kant naar beneden zal druipen, daardoor zul je hem regelmatig bij moeten draaien. En het laatste nadeel is dat doordat je het niet zelf doet je minder invloed hebt op de loop van het kaarsvet, daardoor zal het kaarsvet eventueel minder mooi en in elk geval minder natuurlijk lijkend naar beneden glijden. Deze manier ontdekte ik later toen de fles al klaar was en toevallig in de vensterbank flink op de tocht kwam te staan. Iets minder cool, maar zeker wel effectief.

 

Kaars 5

Nog één foto van deze twee samen.

Ik ben er erg blij mee!

 

Bedankt voor het lezen! ♡

Byee!

 

Byalien

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.