8.1.2016 – Wat zou je willen veranderen aan Nederland?

8.1.2016

Wat zou je willen veranderen aan Nederland?

Hee leuk! Deze vraag kreeg ik vorige week over de wereld en nu over Nederland. Mijn antwoord daar was respect voor iedereen alle culturen. Dit wil ik ook voor Nederland. Maar eigenlijk is er een ding wat ik nog liever heb voor Nederland gewoon puur omdat ik er zelf woon en weinig idee heb over hoe dit in andere landen gaat.

En dat is een goed zorg en opvang stelsel voor mensen die dat (tijdelijk) nodig hebben. Zonder dat dat ze een rib uit hun lijf kost. Op het geld voor de zorg word juist bespaard en dat vind ik niet oke. Ze gebruiken dat geld dan waarschijnlijk weer voor de ellende die ik zou willen veranderen in de wereld. Maar als je als inwoner eens iets te kort komt dan heb je pech. Mensen die helemaal in de knoop zitten met hun problemen, met hun gevoelens of met hun bankrekening worden hier voor mijn gevoel veel te vaak aan hun lot over gelaten. En zo ervaar ik dat zelf ook. Ook al begin je met de beste bedoelingen, uiteindelijk word je zo vaak van het kastje naar de muur naar de pinautomaat gestuurd dat je er geen zin meer in hebt. Ik zou wat dat betreft nog bijna liever in Afrika wonen. Daar doen ze ook niks maar lopen ze tenminste ook niet alsnog aan je kop te zeuren.

Ik zou hier nogmaals mijn hele situatie kunnen uitleggen maar ik heb het gevoel dat ik dat al 100 keer gedaan heb. Het enigste wat ik van Nederland verwacht is dat het mij en anderen die dat nodig hebben helpt in een opstap naar een normaal leven zoals dat van je verwacht word. Dat het in plaats van geld af te pakken en alles onnodig moeilijk te maken, de mensen steunt en helpt in het vinden van een passende baan en manier van leven. Wat psychische zorg zou ondertussen ook wel van pas komen want de mensen worden er op deze manier niet vrolijker van. Ik zelf inclusief. Maar helaas zijn de klachten die je hier van krijgt die van een burn out of depressie en daar krijg je natuurlijk niet zomaar hulp bij. Terwijl daar op deze manier alleen maar meer behoefte aan komt.

Het gaat niet goed met Nederland. Of misschien wel met Nederland. Maar niet met zijn inwoners. Misschien wel met sommige, maar ook een enorm deel niet.

Dus beste regering van Nederland, fix dit! Of wil je over een paar jaar een land vol gedemotiveerde mensen die zich liever verstoppen voor de maatschappij? Die allemaal gedeprimeerd en werkloos thuis zitten en liever de kop dwars gooien. Zo ja, doe wat je doet. Het gaat geweldig!

 

Toevallig las ik vlak na het schrijven van dit artikel een artikel van iemand die mijn persoonlijke gevoel nog beter kon uitleggen dan ikzelf. Het is een vrij lang stuk geschreven door Rutger Bregman waarin Eldar Shafir grotendeels aan het woord is. Hij is uitgeroepen tot één van de honderd invloedrijkste denkers van dit moment. En hoewel het stuk al een tijd geleden geschreven is vind ik dat hij een hele goede omschrijving geeft van hoe het op dit moment nog steeds is. Hij heeft het dan vooral over de financiele kant. En hoewel geld niet gelukkig maakt zal het eerlijk gezegd toch bijna letterlijk al mijn problemen oplossen. Het geluk komt dan vast vanzelf wel.

Lees het hele stuk hier. En voor iedereen die nu niet zoveel zin heeft om het hele stuk te lezen heb ik een hele korte samenvatting gemaakt. Maar de echte is echt beter.

Deze Eldar Shafir heeft het over de bandbreedte van mensen. En dat mensen met (geld) problemen een chronisch overbelaste bandbreedte hebben. Omdat ze constant negatief geprikkeld worden door alle gedachten en herinneringen aan die problemen. Waardoor de tekortschietende hulp die ze nu krijgen niet werkt. Ze worden ook op de verkeerde manier geholpen en daar krijgen ze alleen maar meer stress door. Ze lopen er steeds meer voor weg en het word ze steeds moeilijker gemaakt. Ze komen in een negatieve spiraal en komen er uiteindelijk bijna niet meer uit. Terwijl mensen waar het goed mee gaat (die nog genoeg bandbreedte over hebben) alles wel met open armen aannemen ook al is het voor hun misschien niet eens echt van belang. Zo komt de hulp uiteindelijk nog bij de ‘verkeerde’ mensen terecht. Ter betere illustratie nog enkele screenshots uit het artikel.

a
aa

Byalien

3 reacties

  1. Een heel sterk artikel! Soms kan een mens zich als individu zo machteloos voelen in de maatschappij, maar een betere wereld begint ook bij jezelf! Ik help mensen in mijn omgeving waar ik dat kan en op die manier helpen alle beetjes ook!

    • Dankje!
      Ja precies, probeer zelf ook zo veel mogelijk alsnog voor anderen klaar te staan en het zo positief mogelijk te zien anders schiet het natuurlijk helemaal niet op. Maar toch zou het fijn zijn als Nederland zelf hier ook wat mee gaat doen want daar kunnen wij helaas niet zoveel aan bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.