30.12.2016 – Heb je dit jaar verkeerde keuzes gemaakt?

30.12.2016

Heb je dit jaar verkeerde keuzes gemaakt?

Vast wel. Toch zie ik dat zelf liever niet zo.

Er waren vele keren dat ik iets verkeerds zei. Iets niet zei terwijl het misschien juist wel moest. Of misschien had ik sommige dingen zelfs gewoon beter helemaal niet kunnen zeggen. Sociaal en op het gebied van praten ben ik soms niet zo sterk en maak ik niet altijd goede keuzes.

Maar op het gebied van daden kan ik echt weinig verzinnen. Ik probeer altijd bij voorbaat al te bedenken of iets een goede of slechte keuze is. Ik ben niet iemand die zichzelf ergens zonder denken in stort. Ik bedenk vooraf elk mogelijk scenario en beslis dan pas wat de beste keus voor mij is. En denk ik dat het in het algemeen gewoon een slechte keuze zou kunnen zijn, dan doe ik het zeer waarschijnlijk niet. Heel simpel, maar deze techniek heeft mij al vaak geholpen geen dingen te doen waar ik spijt van zou (kunnen) krijgen.

Denk voordat je doet. Is een vrij gepast motto voor mij.
(Wel iets anders dan: ‘Denk voordat je zegt.’ die beheers ik nog niet zo goed.)

Best een eyeopener nog dit stukje.. Ik doe dit al tijden, maar behoorlijk onbewust. Als ik nu heel eerlijk ga nadenken heb ik al in geen tijden echt een verkeerde beslissing genomen. De laatste echte domme keus die ik maakte en die ik mij herinner is van begin 2015. (Om toch nog een antwoord te hebben: Dat was het aannemen van mijn vorige baan, maar dat was in april 2015. Bij voorbaat zag ik al dat het weer z’n vaag rommelig bedrijf was als waar ik al eens eerder werkte en wat toen ook dramatisch afliep. Mijn onderbuik zei toen al: ‘Nee dit is dom, doe het niet.’ Maar mijn bankrekening vroeg mij op hetzelfde moment: ‘Wil je anders niet gewoon in een doos onder een brug gaan wonen?’ Ik had een baan nodig en ik kon er meteen beginnen, een soort van ‘gedwongen’ verkeerde beslissing was dat dus. Het liep alleen nog dramatischer af dan de vorige keer, dat kan je hier lezen, dus dit was zeker een domme keus al had ik op dat moment ook weinig andere keus.)

Ook iets om te onthouden is dat verkeerde (of goede) keuzes verschillen per persoon. Sommige mensen zullen dingen in mijn, of jou, leven als verkeerde keus zien. Ik ben best vaak in een heftige, frustrerende discussie terecht gekomen omdat ik iets deed wat volgens iemand anders een verkeerde beslissing was.. Vaak vond ik dit zelf helemaal geen verkeerde beslissing, maar stond uiteindelijk toch wel mooi mijn punt te verdedigen. En waarom eigenlijk?

Vroeger raakte ik hier zelfs onzeker van en liet mij vervolgens beïnvloeden door de mening van een ander. Gelukkig heb ik dat nu losgelaten, want mensen hebben toch altijd een mening. Wanneer je precies gaat doen wat die mensen zeggen zul je vanzelf merken dat er wéér iemand anders is die zegt dat dat juist een verkeerde beslissing is.

Iedereen heeft een andere kijk op wat een verkeerde keuze is. Wanneer je naar iedereen probeert te luisteren ga je volgens mij juist verkeerde keuzes maken. Er zal altijd minstens één persoon zijn die het een domme keus vind, maar daar moet je eigenlijk helemaal niet naar luisteren. Er zijn veel mensen bekend of succesvol geworden met dingen die afgewimpeld werden als dom door andere mensen, toch niet zo dom dus.

Ga bij jezelf na wat jij goed en slecht vind en baseer daar je algemene keuzes op. Jij bent degene die de rest van je leven moet leven met jou (domme of slimme) keuzes.

 

 


Het antwoord van vorig jaar.

30.12.2015

 

Byalien

Eén reactie

  1. Ja we stuntelen door het leven en vallen vaak van het ene in het andere.
    Zo lijkt het mij vergaan te zijn.
    Maar als je je best probeert te doen moet het uiteindelijk goed komen.
    Je hebt gelijk dat je goed nadenkt voordat je een beslissing neemt maar ook dan kun je voor dingen komen te staan die je niet had kunnen bedenken.
    Ik denk vaak hoe we het ook wenden of keren, het heeft zo moeten zijn! Daar troost ik mezelf dan maar mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.