28.6.2016 – Welk boek zou verplichte leeskost moeten zijn op de middelbare school?

28.6.2016

Welk boek zou verplichte leeskost moeten zijn op de middelbare school?

Oei.. Goede vraag!

Dit zou echt een vraag moeten zijn waar ik meteen een antwoord op zou moeten weten..

Maar eigenlijk weet ik dat dus niet echt.

Ik heb veel goede boeken gelezen, toch waren er van al die boeken maar weinig waarvan ik denk dat het echt iets zou toevoegen aan de kennis van de jeugd op een positieve manier. Want hoewel ik dus wel veel lees, vallen bijna alle boeken die ik lees wel in de categorie horror/thriller/fantasy. En zijn het dus niet heel leerzame boeken, behalve als je kijkt naar schrijfstijl. Ik denk zeker dat je wat zou kunnen leren als je vanuit het oogpunt van een schrijver probeert te kijken terwijl je het boek lees. En je dus bewust bent van de schrijfstijl en let op verschillende schrijf tactieken. Toch leek de focus hier op mijn school nooit op te liggen en moesten we gewoon een boek lezen en vervolgens de vragen op een toets weten omdat je het boek gelezen hebt.

En ik zeg nu net wel dat mijn boek keuze niet veel toe zou voegen, als ik heel eerlijk ben voegden de boeken die ik verplicht moest lezen ook weinig toe aan mijn algehele ontwikkeling. Behalve dan dat ik het antwoord op de vraag wist van een film die we laatst toevallig tegenkwamen tijdens het zappen. ‘Wat zit er in de zoutvaatjes?’ Uit de film De grot, van Tim Krabbe. Ik zei: ‘Niks‘. En mijn vriend keek mij aan: ‘Hoe wist je dat?‘. Tja, Nederlands en boekverslagen.. Ik moest namelijk het boek De grot lezen. Zeker niet heel nuttig, wel grappig op dat moment.

Ik heb tijdens mijn schooltijd wel een boek gelezen wat echt indruk maakte. Namelijk het verhaal van Christiane F. Het autobiografische verhaal van een Duits meisje dat verslaafd raakte aan heroïne. Dit boek is mij altijd goed bijgebleven. Het verhaal is goed geschreven, het is leerzaam (drugs are bad mkay) en al met al gewoon een indrukwekkend verhaal, vooral ook omdat het een waargebeurd verhaal is. Sowieso vind ik waar gebeurde verhalen altijd heftiger om te lezen.

Zo las ik ook het boek Valse Salie. Over een moeder die haar kind van dokter naar dokter sleept omdat er iets mis met haar zou zijn. Maar eigenlijk is er juist iets mis met de moeder, zij heeft namelijk last van het syndroom van Munchhausen by proxy, waarbij een ouder zijn of haar kind zelf ziek maakt om zo een reden te hebben om ermee naar de dokter te kunnen gaan voor waarschijnlijk de aandacht. Ook dit is een enorm heftig verhaal, verteld vanuit de dochter zelf.

Als ik boeken aan zou raden zouden het dan deze twee worden waarschijnlijk. En niet eens omdat ze goed geschreven zijn, maar wel omdat ze heel leerzaam zijn op het gebied van mensen kennis. In beide boeken krijg je een hele goede indruk van hoe verschillende mensen verschillende ideeën kunnen hebben van iets en leer je ook een hoop over dat de acties van één iemand het leven van iemand anders totaal kunnen veranderen. Ik heb in elk geval deze twee gekozen bij vrije keus boeken waarover ik een verslag moest schrijven op school.

Verder kan ik jullie ook allemaal van harte aanraden om eens iets van Stephen King te lezen! Maar ik denk dat je van dat soort verhalen toch iets meer specifiek moet houden en deze daardoor dus minder geschikt zijn voor op scholen.

Byalien

Eén reactie

  1. Ik zou ook geen specifieke titel van een boek kunnen noemen maar ik zou de bijbel kunnen aanraden vanwege de verhalen en dat het goed is voor de algemene ontwikkeling.
    Kennis van zaken als het ter spraken komt.
    Niet verkeerd.
    Het belangrijkste is lezen wat ook maar je te pakken kunt krijgen krijgen. De liefde voor lezen ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.