20.2.2016 – Zou je iemand een orgaan doneren en aan wie?

20.2.2016

Zou je iemand een orgaan doneren en aan wie?

Lastig, voor zover ik weet kun je terwijl je nog leeft niet zoveel organen doneren op een nier na.

Je kan natuurlijk ook beenmerg en bloed doneren maar dat zijn eigenlijk geen organen. Ik zou deze beide wel doneren mocht de situatie er naar zijn. Met mijn bloed kunnen ze alleen niet zoveel omdat ik een lastige bloedgroep heb. Namelijk AB-.

Een orgaan is wat lastiger. Al moet ik wel zeggen dat de kans heel groot is dat ik mijn nier zou doneren, mocht iemand in mijn directe familie er één nodig zijn. Hieronder vallen dan mijn vader, moeder en broertje.

Ook zou ik waarschijnlijk hetzelfde doen voor mijn vriend. Dit vinden mensen nog wel eens raar. Maar wij zijn al zo lang samen dat hij voelt als een deel van mij. Mocht ik zijn leven ermee kunnen redden, dan zou hij de helft van mijn nierfuncties mogen.

Toch ben ik geen donor..

En dat vinden mensen ook wel eens raar.

Vanuit huis heb ik altijd meegekregen dat het goed is om donor te zijn, toch heb ik er altijd al een kippenvel gevoel van gekregen. En niet eens omdat ik bang ben dat ik het nog ga voelen of dat ik het een ander niet gun. En het is zelfs niet omdat het om de dood gaat en ik daar niet over na wil denken. Of eigenlijk wil ik dat ook helemaal niet.. Maar ik doe het wel regelmatig.

Het is meer omdat donor organen zo vers mogelijk moeten zijn. Ik heb ik mijn leven nu helaas twee keer meegemaakt dat ik aan het bed zat van een geliefde die overleed, en ik kan me niks vreselijkers voorstellen dan dat er dan iemand binnenkomt die komt vragen of het goed is dat een bepaald orgaan zo snel mogelijk gedoneerd moet worden.

Daarnaast vind ik het een apart naar idee dat wanneer ik dood ben mensen nog meer dan nodig aan mijn lichaam gaan lopen sleutelen.

Het ene moment denk ik hier iets meer over na dan het andere. En misschien dat mijn mening nog veranderd maar tot zo ver ben ik nog even geen officiële donor.

Byalien

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.