12.2.2017 – Als je zou emigreren, wat zou je het meest missen aan Nederland?

12.2.2017

Als je zou emigreren, wat zou je het meest missen aan Nederland?

Mijn familie.

En misschien dat alles hier ‘dichtbij’ is.

Hier vind ik alles, onder andere mijn familie ook, al te ver weg. Mijn ervaring is alleen dat dit heel erg meevalt als je het vergelijkt met andere landen. Alleen Duitsland al om als voorbeeld te nemen. Tenzij je in een stad woont moet je vaak verder reizen voor veel dingen en winkels. Zelfs al woon je in een grote stad dan kost het nog behoorlijk veel tijd om die stad te doorkruizen voor de plek waar je moet zijn. Alles op het platteland is ontzettend mooi en uitgestrekt, maar daarmee ook weer verder uit elkaar.

Nederland is er op ingericht dat je alles met de fiets kan bereiken. De meeste landen hebben dit dus niet, hoewel ik zelf ook niet fiets vind ik ‘fiets afstanden’ wel acceptabeler dan het bijna ‘moeten’ hebben van een auto om ergens te komen. Nu ik in Leeuwarden woon is echt bijna alles om de hoek, toen ik nog in het dorpje Oosterwolde woonde was overigens alsnog bijna alles om de hoek. In alle landen waar ik ooit geweest ben viel het mij op dat we zelfs voor een supermarkt vaak nog echt met de auto moesten gaan omdat het ver was.

Over met de auto gaan gesproken, er is nog iets wat ik zou missen. Dat zijn die duizend en één verkeersborden die we hier hebben. Er staan hier overdreven veel verkeersborden. Zo veel dat ik het irritant vind eigenlijk. Maar wanneer ik dan in Duitsland ben mis ik al die borden ineens. Waar je hier tig keer gewaarschuwd wordt voor de tien tankstations in de buurt, krijg je in Duitsland maar enkele waarschuwingen voor dat ene tankstation binnen 80 km. Altijd wanneer ik in het buitenland rijd zit ik panisch op mijn tank te letten, hier doe ik dat nooit. Zelfs wanneer het waarschuwingslichtje aan staat dan weet ik dat er nog een station dichtbij genoeg zit.

Wel denk ik dat dit zou wennen wanneer je er echt woont. Al snel zul je niet beter weten waarschijnlijk. Wat ik vooral echt zou missen is het hebben van bekende gezichten om mij heen. Het is toch wel heel erg fijn om bijna al je geliefden binnen een uur rijden van je te hebben wonen.

Byalien

3 reacties

  1. Ik zou dezelfde dingen missen, maar ook onze taal. Ik spreek wel een woordje Duits, maar toch, je drukt je altijd het beste uit in je eigen taal.

  2. Toen ik in Engeland woonde miste ik ook mijn familie heel erg!
    En inderdaad de afstanden zijn veel groter.
    Maar wat ik ook miste was Sinterklaas en alle lekkers en gezelligheid eromheen.
    Het Hollandse praten. Alles gewoon!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.